(Ne)radni 4. april: Na kojim fakultetima se nastava ipak održava?

I ove godine pojedini beogradski fakulteti, ne poštujući odluku Senata BU, održavaju redovnu nastavu na nacionalni Dan studenata.

Najčešće naveden razlog za ovakvo postupanje je problem nadoknade izgubljene nastave. Na pojedinim fakultetima ovaj problem se rešava dogovorom studenata sa profesorima ili određivanjem datuma nadoknade nastave.

Gde se drži nastava 4. aprila?

Održavanje nastave ponekad zavisi i od profesora kada odlučuje da li će nastavu održavati. Na primer, na Fakultetu političkih nauka, na pojedinim predmetima, poput predmeta Političke ustanove na Balkanu, nastava će se održavati redovno i pored odluke uprave fakulteta da se Dan studenata proglasi neradnim. Na Fakultetu muzičke umetnosti, Fakultetu organizacionih nauka, kao i na dosta predmeta na Farmaceutskom fakultetu, četvrti april će biti obeležen radno.

Predavanja i vežbe na Ekonomskom fakultetu biće održavana po redovnom rasporedu.  Studenti već moraju da nadoknađuju časove izgubljene zbog praznika Sretenje, a i pored toga, dan je rezervisan za izbore za studentski parlament ovog fakulteta i njegove predstavnike u parlamentu univerziteta. Na nekim fakultetima je još ranije određeno da će se nastava na praznik odvijati redovno. U kalendaru Matematičkog fakulteta 4. april je obeležen kao „praznik koji se obeležava radno“.

Pored Matematičkog, fakulteti koji će, prema utvrđenim planovima rada, održavati nastavu sutra, izdvajaju se Farmaceutski, Tehnološko-metalurški, Građevinski, Poljoprivredni, Saobraćajni, Stomatološki i Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača.

Fakulteti na kojima se nastava neće održavati

Među fakultetima koji prema kalendaru imaju neradan dan, a nastava se nadoknađuje, osim u slučaju dogovora profesora sa studentima, izdvajaju se Elektrotehnički i Mašinski.

Na Pravnom fakultetu, studenti neće pohađati nastavu od 1. do 9. aprila, zbog ispitnog roka, ali će studenti koji polažu ispite po rasporedu 4. aprila provesti i taj dan radno.

Podsećamo da je Senat Univerziteta u Beogradu je još 2016. doneo odluku kojom se usvaja inicijativa Studentskog parlamenta da se 4. april, Dan studenata, obeležava kao nenastavni dan. Ova odluka se odnosi na sve fakultete Univerziteta u Beogradu.

Piše: Nenad Ranitović

Izvori: Magazin Student, Univerzitet u Beogradu
Foto: Univerzitet u Beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published.