KAFICA NA AGORI: humanizam i renesansa

U petak, 27. maja 2022. godine, na Filološkom fakultetu, u učionici 35, održaće se studentska tribina KAFICA NA AGORI: humanizam i renesansa. Dobro ste čuli, pijemo kaficu na agori!

Učesnici su studenti Filološkog i Filozofskog fakulteta koji će govoriti o filozofiji i književnosti antike i humanizma i renesanse, sa blagim osvrtom na srednji vek.

Upoznaćete se sa pojmovima antike, humanizma i renesanse, Platonom, Aristotelom, Makijavelijevim „Vladaocem“, dramom „Mandragola“, pozorištem, Šekspirom…

Studenti će odgovarati na razna pitanja

U čemu je razlika između humanizma i renesanse?, Kakva je bila srpska književnost u ovom periodu?, Kakav je bio položaj žena u tom periodu i kakva je politička misao u delu Vladalac? A osim toga, ukoliko želite da nešto pitate, možete, jer ste na kafici sa predavačima!

Cilj tribine je da okupi studente različitih fakulteta a sličnih interesovanja, ali i sve one koji žele da čuju nešto novo predstavljeno na zanimljiv i jasan način od svojih kolega sa Filozofije, Komparativne književnosti i Italijanistike.

Zašto pijemo kaficu baš na AGORI?

Agora je u starogrčkim gradovima predstavljala mesto okupljanja, gde su se odvijali razne građanske, verske, društvene aktivnosti, a sada će se preseliti u 21. vek i Filološki fakultet.

Organizator tribine je Anđelija Milosavljević, studentkinja Italijanistike na Filološkom fakultetu, čiju ideju i želju za nastanak ovog događaja je podržao ovaj fakultet.

Pre same tribine, moći ćete da se poslužite kaficom, a ko nije ljubitelj, moći će da se posluži nekim drugim bezalkoholnim pićem. Ulaz je besplatan, a potrebno je samo da ponesete dobro raspoloženje, budete znatiželjni i inspirisani da postavite pitanja učesnicima, ili podelite vaša znanja sa svima.

Učesnici:

Mina Pavlović i Petar Spasić, studenti Filozofije, ispred Udruženja studenata filozofije „Noesis“

Bojana Petrov, studentkinja Komparativne književnosti na Filološkom fakultetu

Lena Malešev i Sara Stanković, studentkinje Italijanistike na istom fakultetu.

Plakat je radila Andrijana Vukajlović, studentkinja Grafičkog dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Fotograf tribine biće Teodora Krunić, studentkinja Fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti, koja je i fotografisala učesnike za plakat.

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.