Iznete tvrdnje o seksualnom uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu

Prolazila sam praznim hodnikom malo nakon predavanja, išao mi je u susret i pitao me je šta radim sama na hodniku. Bez razloga mi je prošao kroz kosu, mazio me po glavi i obrazima dok smo stajali sami na hodniku – samo je jedna u nizu ispovesti studentkinje Arhitektonskog fakulteta.

Kontaktirali smo studentkinju koja je pokrenula stranicu na kojoj možemo pročitati različite ispovesti studenata i studentkinja Arhitektonskog fakulteta, u želji da saznamo više informacija.

Uznemiravanje se dešava iz generacije u generaciju bez posledica. U pitanju je predmet na prvoj godini, govorimo neiskusnim studentkinjama koje su tek došle na fakultet i čije se neiskustvo, nesigurnost i ambicija koriste i eksploatišu, ističe ona.

Da već postoje priče seksualnog uznemiravanja studenata i studentkinja Univerziteta u Beogradu, govori činjenica da su pre nekoliko meseci u javnost izašle priče studenata i studentkinja Pravnog, Ekonomskog, Fakulteta političkih nauka i FDU.

Univerzitet u Beogradu, jula 2021. objavio je pravilnik za zaštitu studenata i studentkinja od seksualnog uznemiravanja i odredio procedure po kojima bi oni mogli bezbedno da prijave zlostavljanje.

Cilj ovog pravilnika je snaženje zaštite ljudskog dostojanstva i ličnog integriteta članova univerzitetske zajednice i lica koja nastoje da ostvare svoje pravo na Univerzitetu, fakultetu, institutu  Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković, uključujući i lica koja su u postupku upisa na Univerzitet, lica čiji je pravni odnos sa Univerzitetom ili ustanovom zasnovan na ugovoru, kao i polaznike programa koje organizuju Univerzitet ili ustanova.

Definisanje seksualnog uznemiravanja

Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja Univerziteta u

Beogradu seksualno uznemiravanje definiše kao: 

1. svaki neželjeni verbalni, neverbalni ili fizički аkt seksualne prirode, koji ima

za cilj ili posledicu povredu ličnog dostojanstva studenta ili zaposlenog

2. omalovažavanje pola, roda ili seksualne orijentacije

3. navođenje na prihvatanja ponašanja seksualne prirode uz obećavanje

nagrade, pretnju ili ucenu

4. upućivanje opaski u vezi sa polom, rodom ili seksualnom orijentacijom a koje

su protivne volji drugog lica, kao i seksualno intoniran govor tela

5. upućivanje predloga za intimiziranje zaposlenom ili studentu protivno

njegovoj volji, kao i uskraćivanje prava ili pretnja nanošenjem štete časti i

ugledu zaposlenom ili studentu zbog neprihvatanja takvog predloga

6. podsticanje i navođenje na ponašanje iz t. 1-5 ovog člana

Dva novosadska fakulteta nedavno su objavila rezultate istraživanja o seksualnom uznemiravanjem na njihovim fakultetima, a u anketi je u periodu od nekoliko meseci učestvovalo 1182 studenta i 215 zaposlenih.

Rezultati ankete nisu ohrabrujući, jer je gotovo svaki student potvrdio dapoznaje nekog ko je bio žrtva, a pojedini mladići su istakli i primere istopolnog uznemiravanja i ucenjivanja.Prema rezultatima ankete sa studentima, najzastupljenije je verbalno seksualno uznemiravanje, a potom slede neverbalno i fizičko seksualno uznemiravanje.

Rezultati anketiranih profesora, saradnika i drugih zaposlenih pokazuju da je   oko 10 % zaposlenih doživelo bar jedan oblik seksualnog uznemiravanja u proteklih pet godina. Više od 50 % slučajeva činilo je verbalno nasilje, a počinioce, u većini slučajeva, čini osoblje višeg zvanja.

Kontaktirali smo Arhitektonski fakultet i Beogradski univerzitet i očekujemo njihove izjave.

Piše: Lazar Smilić

Leave a Reply

Your email address will not be published.