FIST 19: ,,Vreme teče i ono neće stati, a od pritiska nam zuji u ušima”

Pod sloganom „(Pri)stani na pritisak”, 19. Festival internacionalnog studentskog teatra biće održan u periodu od 20. do 25. maja na lokacijama koje su centar okupljanja mladih u Beogradu. Tim ovogodišnjeg izdanja festivala prepoznao je reč „pritisak” kao onu koja objedinjuje sve sa čim se mlad čovek suočava u svojim dvadesetim godinama.

Zagrevanje za festivalski program počinje 8. maja, kada će se u „Prostoru Miljenko Dereta” sa početkom u 18 časova održati tribina na temu političke, ekonomske i socijalne participacije mladih.

Trodnevni program FIST-a

Festival će 20. maja otvoriti predstava Nacionalne akademije dramskih umetnosti iz Poljske, „U samoći pamučnih polja”, koja se bavi mogućnošću ostvarivanja iskrenih međuljudskih odnosa u savremenom društvu. Glavni program činiće i izvođenja eminentnih pozorišnih akademija iz Bugarske, Grčke, Rumunije i Hrvatske, koje tretiraju teme nezaposlenosti mladih umetnika, kreativne blokade i tempa kapitalističkog društva, kao i bega od suočavanja sa sopstvenim životom.

Prateći program ovogodišnjeg FIST-a sastojaće se i iz intenzivnog, trodnevnog programa radionica i panel diskusija namenjenih mladima koji svoju profesionalnu karijeru vide u pozorištu, kao i izložbe radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u umetničkoj galeriji „Polet”.

„Živeti u svojim dvadesetim godinama znači nesnađenost, izgubljenost, prepuštenost. Prepuštenost slučaju, sebi, drugima, očekivanjima, bolu, sreći, životu. Živeti u dvadesetim godinama znači praviti greške, ispravljati ih, ljutiti se, voleti, imati visok standard, pokazati sebe, sakriti sebe, zaštititi sebe. Živeti u dvadesetim godinama znači da vreme teče, a mi imamo osećaj da stojimo. Vreme teče i ono neće stati, a od pritiska nam zuji u ušima”, poručuje tim 19. FIST-a.

Pritisak se meri paskalom, ali FIST pritisak meri drugačije. Više informacija o samom programu i njegovim pratećim aktivnostima dostupni su na zvaničnom veb-sajtu, Instagram i Tiktok profilu festivala.

Piše: Mina Đukić

Izvor: FIST

Foto: @vaksiou

Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.