Laureus – nagrada za najboljeg sportistu sveta po peti put u rukama Novaka Đokovića

Novak Đoković izabran je peti put za najboljeg sportistu sveta. Najboljem svetskom teniseru je uručena nagrada „Laureus” za 2023. godinu na svečanosti u Madridu.

Najbolji među najboljima

U konkurenciji za najboljeg sportistu sveta, pored Đokovića, našli su se i atletičari Armand Duplantis i Noa Lajs, fudbaler Erling Holand, trostruki prvak u Formuli 1 Maks Ferstapen, kao i fudbaler Lionel Mesi, prošlogodišnji nosilac „Laureusa”.

Legenda američkog fudbala Tom Brejdi uručio je ovu prestižnu nagradu srpskom teniseru. Đoković je ovom prilikom istakao značaj „Laureus” organizacije po pitanju rada sa decom širom sveta.

„Hvala akademiji koja u ovih 25 godina pokušava da unapredi život milionima dece na svetu. Biti deo nečega što ujedinjuje svet je fantastično, i vi i ja pokazujemo toj deci kako bi trebalo da se odnose prema životu. Nema veze koje smo boje kože, odakle smo i kojim jezikom govorimo – sport ima snagu da ujedinjuje svet”, zaključio je Đoković.

Đoković se po broju „Laureusa” izjednačio sa Rodžerom Federerom, a prethodno je ove nagrade osvajao 2012, 2015, 2016. i 2019. godine.

Kada je „Laureus” počeo?

Nagrada „Laureus” ustanovljena je 2000. godine, a dodeljuje se za najznačajnija dostignuća u svetu sporta. Osim Đokovića i Federera koji imaju po pet „Laureusa”, ovu nagradu četiri puta osvajao je atletičar Jusein Bolt. Više od jednog puta nagradu su osvajali i Tajger Vuds, Rafael Nadal, Lionel Mesi i Mihael Šumaher.

Piše: Katarina Tomković

Foto: Sportal

Izvori: Sport klub I RTS I Ig: Upenjanju

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.