Koalicija USSR x DEMOS pobedila na izborima: „Jednoumlje ne sme da vlada na FPN-u”

Na izborima za Parlament Fakulteta političkih nauka pobedila je koalicija USSR x DEMOS, čije su kandidatkinje osvojile i više glasova na izborima za predstavnike FPN-a u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu (SPUB).

Zbog velikog odziva studenata glasanje je trajalo duže za oko sat vremena. Na glasanje je izašlo više od 800 studenata, što je dva puta više nego na izborima pre dve godine.

Prema rezultatima glasanja, koalicija USSR x DEMOS na izborima za studentski parlament FPN-a pobedila je koaliciju ESF x TIM, osvojivši 13 od 25 mandata, odnosno 454 glasova od ukupno 825.

„Studenti su stvarno pokazali veliku solidarnost i upornost neki su čekali više od sat i po vremena da glasaju. Rekordna izlaznost studenata je ono sto je nama osiguralo pobedu i hvala im na poverenju! Konačno FPN  možemo da nazovemo kućom demokratije i da kažemo da je ponovo uspostavljen pluralizam. I pored svih malverzacija i poteškoća koje smo imali u ovom izbornom procesu, pravda je pobedila“, objašnjava Emilija Milenković iz organizacije DEMOS.

Sa druge strane, koalicija ESF x TIM smatra da je ovo bila jedna teška borba. Koalicija je osvojila većinu na Socijalnom i Novinarskom smeru, ali to nije bilo dovoljno i za samu pobedu na izborima.

„Izborni dan protekao je u demokratskoj atmosferi. Studenti su u velikom broju izašli na glasanje i iskazali svoje mišljenje. Drago mi je što je izborni dan protekao bez bilo kakvih incidenata i što smo još jednom pokazali da naš Fakultet zaista jeste hram demokratije“, ističe predsednik Timske inicijative mladih, Luka Lalošević.

Na rezultate za Studentski parlament Univerziteta u Beogradu čekalo se do ponoći, kada je saopšteno da su najviše glasova na izborima za predstavnike Fakulteta političkih nauka u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu osvojile kandidatkinje koalicije USSR x DEMOS – Sandra Đorđević i Milica Kostin.

Timska inicijativa mladih čestitala je pobedu kolegama iz USSR-a i DEMOS-a i poželela im sreću u daljem radu.

„Na njima je svakako sad velika odgovornost i budućnost će pokazati da li su zaista studentske organizacije koje se zalažu za studente i njihove interese“, poručio je Lalošević.

Pobednička koalicija naglašava da će u budućnosti raditi na Zakonu o studentskom organizovanju, kako bi osigurali pluralizam i omogućili svim studentskim organizacijama pri fakultetu da se registruju.

 „Ne želimo da niko od studenata prođe onako kako smo mi prošli pri registraciji organizacije. Jednoumlje ne sme da vlada na FPN-u!“, poručuje Milenkovićeva.

Da bi se izbori unapredili, a protivnici međusobno uvažavali TIM poziva sve studentske organizacije da pristupe zajedničkoj saradnji.

„Potrebno je pre samih izbora ostvariti saradnju i komunikaciju između studentskih organizacija, jer kada su one u lošoj međusobnoj komunikaciji i neprijateljski nastrojene ne može se očekivati da će sami izbori ili izborna kampanja proći bez optužbi i napada jedne ili druge strane“, zaključio je Lalošević.

Podsetićemo, ove izbore pratile su brojne kontroverze, budući da su prvi put posle četiri godine ponovo učestvovale dve liste.

Piše: Isidora Nedić

Foto: Magazin Student

Leave a Reply

Your email address will not be published.