Recikliraj i zaradi na reciklimatu; za plastičnu ambalažu 5 din

U Beogradu je ovih dana postavljeno devet Globaltel reciklomata. Reciklomat je aparat koji omogućava da odložite otpad u vidu flaša i konzervi i za to dobijete novac koji možete iskoristiti na različite načine.

U Knez Mihailovoj ulici, kod kafane ,,Ruski car” je postavljen prvi reciklomat, da bi zatim na još osam lokacija u Beogradu bili postavljeni isti takvi reciklomati. Jedna od lokacija na kojima su drugi postavljeni je i Cvijićeva ulica i taj reciklomat možete videti na slikama ispod.

Naime, na njemu su ispisana uputstva kako se koristi i šta možete da uradite sa novcem koji dobijete za reciklažu. Reciklira plastične i staklene flaše, konzerve i tetrapak pakovanja. Plastična flaša donosi pet dinara, staklena četiri, limenka i tetrapak po tri dinara.

Otpad stavljate u označeni otvor, koji će automatski preneti taj otpad unutar reciklomata, a na ekranu sa desne strane istog će biti naznačena količina novca koju ste dobili za tu reciklažu.

Novac možete iskoristiti na nekoliko načina – da dopunite bus plus karticu, da dopunite kredit za telefon, kao i da uplatite novac fondaciji ,,Novak Đoković” i Fondu za mlade talente grada Beograda.

Do sada je samo Kragujevac imao reciklomat, a Beograd je drugi grad u Srbiji koji je dobio ovaj aparat. Naime, ova praksa je česta na Zapadu, pa reciklomati postoje širom Nemačke, Švedske, Velike Britanije i drugih zemalja.

Piše: Marko Jovanović

FOTO: https://magazinstudent.rs/

Nauka, Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.