U toku je prijava za studentske stipendije i kredite Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete studentima koji ispunjavaju određene uslove, dodeljuje kredite i tri vrste stipendija za koje se mogu prijaviti do 31. oktobra ove godine.

Poslednjih pet godina dodeljeno je 106.637 studentskih kredita i stipendija, a njihov broj se utvrđuje prema raspoloživim sredstvima u budžetu Republike Srbije.

Kandidati koji ispunjavaju uslove konkursa potrebnu dokumentaciju podnose visokoškolskoj ustanovi na kojoj studiraju.

Tri vrste studentskih stipendija:

  • Stipendije koje se dodeljuju redovnim studentima državnih visokoškolskih ustanova koji nisu u radnom odnosu, koji su položili sve ispite iz prethodnih godina studija i kojima je prosečna ocena najmanje 9,00. Mesečni iznos stipendije je 13.000 dinara koji se isplaćuje u 10 jednakih mesečnih rata.
  • Stipendije za izuzetno nadarene studente državnih fakulteta koji su upisali treću godinu studija, odnosno onima koji imaju ostvarenih 120 ESP bodova. Uslov za ovu vrstu stipendije jeste da su studenti položili sve ispite iz prethodnih godina, prvi put upisali studije prvog, drugog i trećeg stepena, koji su nakon srednje škole, odmah, upisali visokoškolsku ustanovu i kojima je prosečna ocena najmanje 9,00. Mesečni iznos stipendije je 24.000 dinara za studente osnovnih i master studija i 30.000 dinara za studente doktorskih studija. Stipendija za izuzetno nadarene studente isplaćuje se u 12 mesečnih rata.
  • Treća vrsta studentskih stipendija jeste za nedostajuća zanimanja u prosveti. Pravo da se prijave imaju studenti visokoškolskih državnih ustanova, koji su u tekućoj školskoj godini upisani prvi put u drugu ili treću godinu studija prvog stepena na studijskom programu u oblasti matematike, fizike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika. Uslov kandidata je da nisu gubili nijednu godinu tokom studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50. Od ove godine iznos stipendije je povećan i mesečna rata iznosi 19.800 dinara koja se isplaćuje u 12 mesečnih rata. Uslov za korisnike ove stipendije jeste da se obavezuju da će u roku od 2 godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Republike Srbije koji im se ponudi i da će ostati da rade u školi najmanje onoliko godina koliko su primali stipendiju.

Studentski krediti :

Svi budžetski studenti državnih visokoškolskih ustanova imaju pravo na dodelu studentskih kredita. Uslov za prijavu jeste da su se u tekućoj školskoj godini prvi put upisali na studije prvog stepena u zimskom semestru. Takođe, mogu se prijaviti i studenti prve godine osnovnih akademskih i osnovnih strukovnih studija koji su prvi put upisali prvi semestar i isto tako i studenti od druge do pete (i šeste) godine osnovnih studija. Mesečni iznos studentskih kredita je 13.000 dinara.

Studentske stipendije se dodeljuju nepovratno, a studenstski kredit se vraća u slučaju da student ne ispuni uslove propisane konkursom.

Piše: Ana Trujić

Foto: unsplash

Izvori:

https://prosveta.gov.rs/vesti/do-31-oktobra-prijava-za-studentske-stipendije-i-kredite-ministarstva-prosvete/

https://prosveta.gov.rs/skolski-i-studentski-zivot/stipendije/

https://studenti.unicreditbank.rs/krediti-i-stipendije/krediti-i-stipendije—sve-o-konkursu.30.html

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.