Nastavljaju se kvalifikacije za Euro 2024

Pred fudbalerima Srbije je zadatak da u narednim utakmicama obezbede učešće na Evropskom prvenstvu koje će se održati sledeće godine. Našu selekciju očekuju utakmice sa Mađarskom, Crnom Gorom i Bugarskom. 17. UEFA Evropsko prvenstvo organizovaće se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024.

Izabranici selektora Stojkovića trenutno se nalaze na drugom mestu tabele G sa deset bodova, iza Mađarske, koja takođe ima deset poena i utakmicu manje, a ispred Crne Gore koja je prikupila osam poena . Po nekim matematičkim proračunima, našim fudbalerima je dovoljan samo jedan gol da bi se našli na takmičenju u Nemačkoj. Na spisku za predstojeće utakmice našla su se 29 igrača, ali Stefan Mitrović i Mihajlo Ilić su napustili pripreme i neće ih biti na utakmicama zbog obaveza u mladoj selekciji Srbije. Od standardnih reprezentativaca na spisku se nisu našli Luka Jović, Marko Grujić i Darko Lazović.

Raspored utakmica:

Mađarska – Srbija -> 14.10.2023.

Srbija – Crna Gora -> 17.10.2023.

Srbija – Bugarska -> 19.11.2023.

Format kvalifikacija:

Orlovima predstoji da pokažu kvalitet koji poseduju i da naredne utakmice odigraju na najvišem nivou kako bi se našli na jednom od prva dva mesta koje vodi na Evropsko prvenstvo. U grupnom delu kvalifikacija učestvuju 53 države Evrope, podeljenih u sedam grupa po pet timova, odnosno tri grupe po šest timova. Najbolje dve plasirane reprezentacije iz svake grupe imaju direktan plasman na Euro 2024, a preostala tri mesta će se odrediti plej-ofom u martu 2024. na osnovu rezultata u Ligi nacija za sezonu 2022/23. Nemačka kao domaćin ne učestvuje u kvalifikacijama, već ima obezbeđeno učešće, dok je Rusiji zabranjeno takmičenje zbog invazije na Ukrajinu.

Izvori: Fudbalski savez Srbije, Al Džazira, Novosti.rs, Arena sport

FOTO: OneFootball

Piše: Sara Stojanović

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.