O detinjstvu je govorio kao o najznačajnijem delu života, jer ono što se desi u detinjstvu i ono što ponesemo od tada, to celog života u stvari eksploatišemo. Verovao je da će se za dva veka reinkarnirati u Španiji, u liku drugog čoveka ali sa njegovim osobinama i talentom.


Milića Stankovića majka Desanka rodila je dok je brala kukuruz, u sred njive mačvanskog sela Belotića. Već u osnovnoj školi, prijatelji iz odeljenja primetili su njegov talenat za crtanje i tražili  njegovu pomoć, zbog čega je bio kažnjavan lošijim ocenama. Taj dar iznikao je iz moje potrebe da se bilo kako izrazi, govorio je Milić.

Suprotstavio se ocu oko svog životnog opredeljenja. Otac je smatrao da se od mazanja, kako je nazivao slikarstvo, ne može živeti. Milić je napravio kompromis i započeo studije arhitekture, ali nikada nije prestao da mašta o slikarstvu. Kada je 1954. godine položio prijemni ispit na Likovnoj akademiji, dobio je podršku od majke. Otac ga se odrekao preko šabačkog lista Glas Podrinja. Zbog toga, naredne tri godine nije smeo da se vraća u roditeljsku kuću.

Prvu samostalnu izložbu u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu, Milić je preležao u postelji sa visokom temperaturom. Tom prilikom, poznati kolekcionar iz Ženeve, Herbert Bek, otkupio je sedam njegovih slika za 770.000 dinara, što bi danas iznosilo nekoliko hiljada evra. U povratku rodnom kraju, svratio je na šabačku marvenu pijacu, kupio par najboljih volova i sam ih oterao ocu u selo. Potom je priredio izložbu svojih radova, gde je slike kačio po stablima drveća i zidovima dvorišnih zgrada.

Prva fresko-slika koju je oslikao svojim zemljacima, Metamorfoza Mačve na Bitvi, nastala je 1968. godine na centralnom zidu hotela u Bogatiću. Poslednji poklon znamenitog umetnika rodnom kraju, Srpske pošte na kraju drugog milenijuma, krasi zid pošte u ovoj varoši. Izrada freske trajala je gotovo mesec dana.

Teško je reći da li je do reinkarnacije Milića od Mačve, odnosno do ispunjenja njegovog predskazanja, već došlo. Može li se, zapravo, bilo ko uporediti sa veličinom kakva je on bio?                                                                                               

Piše: Mina Đukić

Da pogledate galeriju slika Milića od Mačve posetite ovaj link

Foto: Wikipedia

Student – Kultura – Milić od Mačve

Leave a Reply

Your email address will not be published.