Urban Muse Festival 2021 je novi underground muzički događaja koji će se održati u tri različita dana u tri različite nedelje u Jazz Baru Centar u Beogradu u Knez Mihailovoj 6 na trećem spratu.

Prvi festivalski dan pod nazivom PUNK ROCK DAY održaće se u petak 15. oktobra i okupiće bendove kao što su Ukratko Štef, Patent i Oslobodioce. U subotu, 23. oktobra sviraće Black Dot, Kulise i Stain u okviru GRUNGE & ROCK DAY tematske večeri. Treći dan festivala, STREET & HC DAY, u petak 29. oktobra, obeležiće Smuk, Gavrilo Princip i Napalm Job.

– Urban Muse 2021 biće specifičan jer će bend Kulise realizovati muzičku promociju svog debi albuma pod nazivom Strpljen – Spašen. – navodi Simona Kanjevac, idejni tvorac i organizator ovog trodnevnog događaja.

U petak 15. oktobra, nastupiće i legendarni Oslobodioci iz Obrenovca.

– Došlo je vreme da ih ugostimo u samom srcu Beograda na Urban Muse Festivalu. Već je pristiglo mnogo komentara oduševljenja povodom dolaska ovog benda na naš događaj. – objašnjava organizatorka i zaključuje – Veza Oslobodioca sa Patentom od sentimentalnog je značaja za otvaranje festivala. Bez Oslobodioca line-up za PUNK ROCK DAY definitivno ne bi bio isti!

Aranđelovački bend Patent,koji se često vezuje za članove Hunda, prvi put se u ovom sastavu predstavio beogradskoj publici u avgustu ove godine u Klubu Fest. – Kako se interesovanje za Patent naglo proširilo, odlučili smo da je od značaja za Beograd da ih pozovemo na prvi dan Urban Muse Festivala – istakla je Simona Kanjevac.

Takođe, bend Smuk, čiji su članovi privukli veliku pažnju publike svojim atraktivnim izgledom, dinamičkim nastupom i mladom energijom, svojim autorskim numerama otvoriće poslednje festivalsko veče.

Na Urban Muse Festivalu 2021, proslaviće se 10 godina postojanja benda Ukratko Štef.

– Zadovoljstvo nam je da budemo domaćini jubileja koji će pančevački muzičari proslaviti i u Beogradu na Urban Muse Festivalu. Takođe, proslavljamo i 5 godina od nastanka grupe Black Dot, a navršava se 6 meseci od objavljivanja njihovog albuma Simulation And Simulacra. Ovo je jubilarna 5. godina od albuma Uravnilovka benda Gavrilo Princip. – podseća Simona Kanjevac i dodaje – Simbolično je da će bend Stain nastupati na tačno 15 dana nakon objavljivanja najnovijeg spota za pesmu „Fade“, dok je oktobar mesec u kojem je pre tri godine izašao i prvi spot za pesmu „Moj grad“ benda Ukratko Štef. Sedmog dana oktobra je bend Napalm Job proslavio svoj drugi rođendan, dok je u 2021. objavljena i njihova kompilacija Trostruki prelom (sa Kamenim Karama i Pogonom BGD).

Posebnu mesto u programu Urban Muse Festivala 2021, zauzima veče pod nazivom GRUNGE & ROCK DAY održače se u subotu, 23. oktobra, zauzima posebnom

– Skoro da se na prste jedne ruke mogu nabrojati domaći grunge bendovi. To je prethodnih godina uslovilo „osipanje“ njegove publike. Grunge je trenutno više underground nego i sam pank! Želimo to da promenimo i odlučili smo da drugi dan festivala posvetimo ovom žanru. – objasnila je organizatorka Urban Muse Festivala.

Black Dot ističe na svojim stranicama da je njegova glavna muzička ideja „stvoriti sintezu žanrova koja će u isto vreme vratiti rokenrol njegovim korenima i postaviti ga u postmodrni kontekst“.

– Dok Kulise sviraju najpre rok, ali uspešno koketiraju sa ska, metal, grunge i drugim zvucima, u radu grupe Stain dominanira i grunge, uz stoner, odnosno metal i punk trikove – osvrće se organizatorka i primećuje – Muzičko stvaralaštvo, idejno i žanrovsko opredeljenje sva tri benda u drugom festivalskom danu potvrđuju da je GRUNGE & ROCK DAY bio pravi pogodak za žanrove u procvatu na domaćoj muzičkoj sceni.

Vizuelni identitet ovog underground muzičkog događaja biće obeležen simbolom koji je osmislio grafički dizajner, Aleksandar Veškovac.

Pola vinila simbolizuje muziku koja predstavlja osnovu nad kojom se izgrađuje Beograd sa svim svojim lokalitetima po kojima je prepoznatljiv. Tri krivljuje ili „vajb“ upućuju na stalnu vezu sa drugim mestima sa kojima se stvara jedinstvena muzička, živa scena! – objašnjava autor.

Pet trojki je ono što dodatno simbolizuje ovaj festival.

3 benda svira 3 sata tokom 3 dana u 3 različite nedelje na 3. spratu Jazz Bara Centar u srcu Beorada na Urban Muse Festivalu koji proslavlja jubileje, promoviše ovogodišne albume bendova i smibolizuje vreme i prijateljstva na osnovama čega živi domaće muzičke scene – najavljuje organizatorka i zaključuje – a otud i naš Urban Muse slogan „Live Scenes!

Događaj traje od 21.00 do 00.00h, a ulaznice se kupuju u prostoru na dan događaja, po ceni od 400 RSD po danu ili 1000 RSD za sva tri dana.

Svi prisutni treba da poštuju aktuelne mere kako bi se zaštitio život domaće muzičke scene.

Urban Muse Live Scenes:

https://www.facebook.com/urbanmuse.livescenes

https://www.instagram.com/urbanmuse.livescenes/

Jazz Bar Centar:

https://www.facebook.com/jazzBARcentar

Aleksandar Veškovac:

https://www.linkedin.com/in/aleksandar-ve%C5%A1kovac-547362208/

Student Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.