Neobični vaskršnji običaji: Evo kako se Vaskrs proslavlja u Češkoj, Norveškoj i SAD

U našem narodu, neke od asocijacija na Vaskrs su farbanje jaja, tucanje jajima, pletene korpice, bogata trpeza itd. Ali, u drugim zemljama postoje drugačiji i, za mnoge, neobični vaskršnji običaji.

U našoj zemlji bi svi gorenavedeni običaji činili deo tradicije. Međutim, ako proširite svoje vidike i osvrnete se na tradicije obeležavanja Vaskrsa u drugim zemljama sveta, neki od običaja bi, možda, u vama izazvali kulturni šok. Magazin Student je za vas spremio neke od bizarnih uskršnjih običaja u pojedinim zemljama sveta.

Francuska – prženje džinovskog omleta na gradskom trgu

U Francuskom gradu Hausu (Haux), svake godine se za Vaskrsni ponedeljak sprema omlet od preko četiri hiljada jaja posred gradskog trga, a koji među sobom dele stotine ljudi. Sličan običaj postoji i kod nas za Božić – lomljenje velike česnice na gradskim trgovima.

Norveška – Uskrs kao najbolje vreme za uživanje u kriminalistici

Mnogi Norvežani  odlaze na odmor u planinske predele kako bi uživali u praznicima, tradicionalno čitali detektivske romane i gledali kriminalističke filmove. Veruje se da ovaj običaj datira iz 20-ih godina prošlog veka, kada ga je pokrenula popularnost jednog kriminalističkog romana čija se radnja odvija na Bergenskoj železničkoj stanici.

Papua Nova Gvineja – cigarete na poklon

Na drugom kraju sveta, u Papui Novoj Gvineji, vrela klima čini pravljenje čokoladnih jaja neizvodljivim. Zato tamošnji stanovnici daruju jedni druge cigaretama tako što ih sakriju među drvećem u blizini crkava, te bi ih vernici mogli naći posle bogosluženja.

Grčka – bacanje glinenih posuda

Stanovnici grčkog ostrva Krf održavaju tradiciju bacanja glinenih posuda i tiganja sa visine na Veliku subotu, poznatu kao „Botides”. Ova tradicija simbolizuje zemljotres koji se dogodio nakon Hristovog vaskrsenja, a veruje se da zvuk lomljave tera zle duhove.

Australija – umesto zeke, uskršnji Bilbi

Australijanci ne gledaju blagonaklono na zečeve iz razloga što su naneli veliku štetu ekosistemu. Umesto zeca, simbol uskrsa je Bilbi, ugroženi torbar sa šiljatom njuškom, dugim ušima i mekim krznom.

SAD i Velika Britanija – kotrljanje uskršnjih jaja

U ovim zemljama, kotrljanje jaja niz padinu je popularna tradicija. Učesnici ukrašavaju tvrdo kuvana jaja, a zatim se „trkaju” niz padinu. Pobednik „trke” je ono jaje koje pređe najduži put a da se ne razbije.

Bermuda – puštanje zmaja

Stanovnici Bermude obeležavaju Veliki petak puštajući tradicionalne bermudske zmajeve, a ta tradicija simbolizuje Hristovo uznošenje na nebo i zajedništvo.

Filipini – samoraspeće i samobičevanje

Na Filipinima su pobožni katolici prihvatili tradiciju samorazapinjanja i samobičevanja za Vaskrs. Veruje se da prihvatanje te tradicije znači oproštaj grehova, uprkos tome što Rimokatolička crkva ne ohrabruje tu praksu.

Poljska – polivanje vodom

Za Vaskrsni ponedeljak, u Poljskoj tradicionalno polivaju jedni druge vodom. Veruje se da ta praksa donosi sreću i plodnost.

Češka i Slovačka – lagano „šibanje“ žena bičevima

U ovim zemljama, tradicija je da momci, za Vaskrsni ponedeljak, posebnim bičevima od vrbe maze žene u želji za dobrim zdravljem i lepotom.

Piše: Nenad Ranitović

Izvor: Wanderlust, Mission Translate, The Pioneer Woman, Readers Digest UK

Fotografija: Pixabay

ZANIMLJIVOSTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.