Ustanovljena nagrada za najbolju režiju u čast Jagoša Markovića

Nagrada za najbolju režiju „Jagoš Marković” od ove godine biće dodeljivana na Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu.

Nagrada koja nosi ime jednog od najistaknutijih reditelja regiona, uspostavljena je na inicijativu Gorana Božovića, direktora Centra za kulturu Tivat.

Na Purgatorijama su prikazane Markovićeve predstave „Filomena Marturano”, „Hasanaginica” „Ćelava pevačica” i druge.

Za ovogodišnje izdanje festivala najavljeno je izvođenje brojnih predstava. Premijerno će biti izvedene predstave „Mirandolina” (Peter Turini, po Goldoniju) u režiji Tatjane Mandić Rigonat, „Čovjek-slon” (Frederik Trevs) u režiji Kokana Mladenovića, „Ućutkivanje Sokrata” (Hauard Brenton) u režiji Nebojše Bradića i „Utopija danas” (Milena Bogavac) u režiji Milene Bogavac i Marka Grubića. Prva predstava je u produkciji CZK Tivat, a ostale su koprodukcije.

Za takmičarsku selekciju, kako najavljuje Božović, napravljen je izbor od deset najboljih ostvarenja regiona, a u okviru Purgatorija biće realizovano i šesto izdanje Festivala plesnog teatra sa četiri plesne predstave.

Jagoš Marković je preminuo 22. septembra prošle godine u Kostanjici u Boki Kotorskoj, neposredno nakon zatvaranja 18. izdanja Purgatorija. Bio je stalni reditelj u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je režirao domaće i svetske klasike poput „Hasanaginice”, „Pokondirene tikve”, „Antigone” i opera „Figarova ženidba” i „Pepeljuga”.

Njegove predstave su se izvodile pred punom salom i proslavljale nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima. U drugim teatrima u Srbiji i inostranstvu režirao je preko pedeset predstava. Dobitnik je brojnih strukovnih, festivalskih i državnih nagrada poput Nagrade „Bojan Stupica”, Nagrade oslobođenja Beograda, Nagrade „Mića Popović”, „Zlatnog ćurana” i drugih.

Piše: Nenad Ranitović

Izvori: Danas.rs | Narodno pozorište u Beogradu

Foto: Danas.rs

KULTURA

Leave a Reply

Your email address will not be published.