Godišnjica majske tragedije u Ribnikaru – program „Buđenje” u znak sećanja na žrtve

Prva godišnjica tragedije u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” obeležiće se 3. maja, kroz program „Buđenje”, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Porodice žrtava stradalih, a zatim i rođaci i prijatelji, u 8.40 časova zapaliće sveće i položiti cveće na mestu zločina, ispred osnovne škole „Vladislav Ribnikar” u Ulici kralja Milutina broj 10.

Organizovane grupe građana i organizacije mogu odati poštu stradalima posle 10.30 časova, kada će biti omogućeno i upisivanje u Knjigu sećanja.

Manifestacija Forum na Tašmajdanu, kod spomenika Desanki Maksimović, održaće se od 9 do 19 časova. Građani će svoja razmišljana i predloge moći da podele putem QR kodova ili da ih ubace u dostupnu kutiju.

Na velikim ekranima u parku prikazivaće se video-kolaž sećanja na žrtve masovnog ubistva: Bo­ja­nu, Anu, Ka­ta­ri­nu, Ma­ru, Emu, So­fi­ju, An­dri­ju, Adri­a­nu, An­ge­li­nu i Dra­ga­na.

Poslednji segment programa krenuće u 20 časova u Studentskom kulturnom centru. Radio televizija Srbije će direktno emitovati muzičko-scensku poruku, kao i sve televizije koje preuzmu signal.

Mediji u Srbiji prekinuće program i obeležiti minut ćutanja 3. maja tačno u 8.41h, kao i 4. maja u 22.32h, kada se desilo i masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju.

Psihološka podrška

Institut za mentalno zdravlje pružaće psihološku podršku 3. i 4. maja od 10 do 14 časova u Centru za Mlade u Resavskoj ulici broj 22.

Narednih dana, Institut će raditi od 8 do 20 časova, au istom vremenskom periodu može se potražiti pomoć i putem telefonske linije Viktimološkog društva.

Nedelja sećanja

U znak sećanja na stradale u majskim tragedijama i zločinu u Niškoj banji, Ministarstvo prosvete pozvalo je osnovne i srednje škole da od 7. do 10. maja obeleže Nedelju sećanja.

Predložene su humanitarne, volonterske i aktivnosti za promociju empatije, tolerancije i poštovanja kroz koje će đaci moći da izraze svoja razmišljanja i emocije. Nedelja sećanja će od naredne godine biti sastavni deo školskog kalendara.

Piše: Elena Gligorijević

Izvori: Nova | N1 | Politika | Ministarstvo prosvete

Foto: Privatna arhiva

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.