Kako napraviti dobru prezentaciju?

Bez ubedljive prezentacije nema ni dobre ocene. Kako zadržati pažnju kolega? Kako ostaviti dobar utisak kod profesora? Ovo su neke cake koje će vam garantovati uspeh.

Programi


Canva je program za kreiranje i dizajniranje prezentacija, postera ili logotipova, koji nudi veliki broj besplatnih alatki koje možete koristiti u izradi ovih formata. Takođe, pruža i veliki izbor besplatnih šablona po kojima možete praviti vaše prezentacije, a upotreba ovog programa je vrlo jednostavna. Može se koristiti putem web pretraživača, ali i na mobilnom telefonu putem aplikacija za ios i android.


Power point je takođe platforma za izradu multimedijalnih prezentacija. Pruža širok spektar različitih alata, animacija i boja, kojima možete dizajnirati vašu prezentaciju, a upotreba je veoma laka.


Prezi pruža veliki broj unapred spremnih šablona, koje možete besplatno koristiti i na osnovu njih praviti prezentacije. Visokog su kvaliteta i rezolucije, bez obzira na kom uređaju koristite ovaj program.


Početak prezentacije


Prvi slajd na prezentaciji je uvodni i on treba da sadrži naslov teme, ime i prezime autora, kao i naziv institucije za koju se prezentacija priprema. Ukoliko želite, možete dodati i svoju fotografiju.


Tekst


Obično važi pravilo što manje teksta, to bolje. Preporučuje se da na slajdovima budu zapisane teze kao podsetnici o čemu sve treba da govorite. One, takođe, omogućavaju publici upoznavanje sa određenim pojmovima.


Grafikoni, slike i hiperlinkovi


Poželjno je da prezentacija obiluje slikama i grafikonima, uz pomoć kojih se objašnjavaju pojmovi o kojima se govori, a koje su zamena za obilje nepotrebnog i opterećujućeg teksta. Grafikoni treba da sadrže naslov i legendu kako bi se podaci lako čitali i razumeli. Takođe, ukoliko tokom prezentacije želite prikazati video snimak ili se jednim klikom prebaciti na drugi tekst, možete dodati hiperlinkove, putem kojih ćete to brzo i jednostavno učiniti.


Boje


Boje su izuzetno važne u vizuelnom prikazu prezentacije i potrebno je dobro ih uskladiti, kako publici ne bi bilo naporno za praćenje. Boja teksta treba da bude u kontrastu sa pozadinom, a takođe je i poželjna njena promena u delu teksta kojim nešto naglašavate. Takođe, praćenje prezentacije olakšavaju i boje koje su usklađene sa temom. Tako, na primer, ukoliko govorite o ekološkim temama, pozadina može biti zelene boje i slično.


Kraj prezentacije


Na samom kraju vašeg izlaganja potrebno je da izvedete zaključak i ukratko sumirate sve ono o čemu ste govorili. Na poslednjem slajdu možete zahvaliti publici na pažnji i obavezno ostavite vaš kontakt, najčešće e-mail adresu.


Kreiranje prezentacije može da bude stresan i naporan posao, ali je važno da ne zaboravite da je ona tu da vama olakša izlaganje, dok ga u isto vreme čini zanimljivijim vašoj publici.

Piše: Katarina Tomković


Izvori:
https://www.razvoj-karijere.com/kako-napraviti-dobru-powerpoint-prezentaciju
https://movilforum.com/bs/4-besplatne-Powerpoint-alternative/

Foto: Unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.