Borba protiv raka grlića materice: Šta treba da znamo?

U periodu od 22. do 28. januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. U skladu sa predlogom Saveta Evrope obeležavanje je započeto 2007. godine radi podizanja svesti o značaju prevencije ove bolesti.

Podizanju svesti o raku grlića materice

Značajnu ulogu u podizanju svesti zauzimaju informisanje o ovom problemu, edukacija o reproduktivnom zdravlju i redovni ginekološki pregledi (minimum jednom godišnje) koji uključuju testiranje.

Šta je kancer grlića materice?

Kancer grlića materice predstavlja maligni tumor, koji nakon prelaska u svoju invazivnu fazu metastazira i na područja krvotoka i limfnih čvorova.  Prosečna starosna dob obolelih žena je između 35. i 49. godine života, a nije retkost da se ova bolest razvije i kod mlađe ženske populacije. Ovu dijagnozu godišnje dobije čak 500 000 žena na svetu.

Šta je HPV virus?

HPV virus ili humani papiloma virus predstavlja jedan od glavnih izazivača raka grlića materice. Važno je napomenuti da njime mogu biti zaraženi i muškarci i žene. Virus se prenosi seksualnim kontaktom, u dodiru sa kožom genitalne regije, što prezervativ isključuje kao sredstvo zaštite od ovog virusa.

Koji su simptomi HPV virusa?

Glavni simptomi koji ukazuju na zaraženost ovim virusom jesu uočljive genitalne bradavice na sluzokoži, pojačana sekrecija, neprijatan svrab, crvenilo i iritacije na koži koje stvaraju nelagodu. Prisustvo virusa u organizmu nije glavna indicija za postojanje kancera u organizmu, stoga je neophodna poseta lekaru.

Zbog čega je prevencija važna?

Značajna prednost u borbi protiv ovog oboljenja je dijagnostika u njenoj ranoj fazi, koja povećava šanse za uspešno i potpuno izlečenje. U domovima zdravlja je moguće obaviti pregled koji podrazumeva kolposkopiju i Papanikolau (PAPA) test. U zavisnosti od dobijenih rezultata, test koji dalje sledi je HPV genotipizacija. Jedan od najozbiljnijih i najučinkovitijih pristupa prevencije ove bolesti jeste imunizacija HPV vakcinom, koja je u naučnoj studiji dokazala 90% delotvornost i sprečavanje nastanka kancera.

Da li HPV vakcina postoji i u Srbiji?

HPV vakcina registrovana je u Srbiji od 2006. godine i nije obavezna za pacijente. Od juna 2022. godine dečaci i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina mogu da se vakcinišu besplatno.

Statistika u Srbiji

Srbija beleži visoku stopu rasta potvrđenih slučajeva ovog oboljenja. Na godišnjem nivou registruje se oko 1100 novoobolelih žena, dok se nešto više od 400 slučajeva završi smrtnim ishodom. Ovakav rezultat je pozicionirao Srbiju na peto mesto u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice.

Piše: Mina Kicara

Izvori: BELMEDIC | IZJZS – Batut | Konzilijum

Foto: Unsplash

NAUKA

Leave a Reply

Your email address will not be published.