Lažne poruke pod imenom „Pošte Srbije” – Kako se zaštititi od prevare?

Veliki broj građana Srbije poslednjih nekoliko meseci dobija lažne SMS poruke od pošiljaoca pod imenom „Pošte Srbije” u cilju krađe novca.

O čemu se zapravo radi?

Građanima se u porukama traži da putem linka dopune informacije o nepoznatoj pošiljci ili da unesu broj platne kartice. Na taj način se odaju lični podaci koji najčešće bivaju zloupotrebljeni.

Kako izgledaju poruke?

Svaka poruka izgleda relativno slično: prvo, u zagradama piše „Pošta Srbije”, nakon čega sledi kratko obrazloženje o tome zašto vam traže podatke ili upozorenje da niste upisali neki podatak i nakon toga link na kojem to možete da upišete.

 „Link koji korisnici dobijaju najčešće sadrži slučajan raspored karaktera, zato što se radi o izmišljenim linkovima o stvarnoj instituciji”, ističe Luka Milinković, stručnjak za informacionu bezbednost.

„Pošta Srbije” navodi da je u decembru bilo oko 500 pokušaja SMS prevare, dok je pretprošlogodišnji prosek na mesečnom nivou bio oko 100. 

Kako se zaštititi od prevare?

Ako ipak dođe do prevare, građanin treba da obavesti banku u što kraćem roku, kako bi banka blokirala tu karticu i prekinula dalju zloupotrebu.

U 2023. godini Narodna banka Srbije je korisnicima zloupotrebljenih kartica vratila više od 17 miliona dinara.

Nakon neuspelog pokušaja prevare preko poruke i linka, nekim ljudima se dešavalo i da ih zovu sa inostranih brojeva telefona kako bi opet probali da ih nasamare.

Piše: Luka Đoković

Izvori: RTS.rs | novaekonomija.rs

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.