Zima i smog – kako da se zaštitimo?

Beograd nije jedini grad u Srbiji koji bukvalno oduzima dah – prekomerno zagađenje vazduha beleži se u Pančevu, Valjevu, Čačku, Novom Pazaru, Smederevu, Nišu, Pirotu, ali i u mnogim drugim mestima. Dajemo vam nekoliko saveta kako da zaštitite sebe i svoje nadraže.

  1. Smanjite aktivnost na otvorenom ako je koncentracija štetnih materija u vazduhu velika. Pratite pojavu simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, umor ili ubrzan rad srca – ako ih ima, potrebno je skratiti aktivnost ili smanjiti njen intenzitet. Preporučljivo je da vežbate na što većoj udaljenosti od vidljivih izvora zagađenja, poput saobraćajnica, kućnih ložišta i sl. U slučaju da vazduh postane nezdrav, sve aktivnosti treba obavljati u zatvorenom prostoru.
  1. Ne otvarajte prozore, ali istovremeno vodite računa o vlagi, grinjama i duvanskom dimu u prostorijama u kojima boravite. Koncentracija zagađenih čestica u vazduhu je najveća u večernjim, noćnim i jutarnjim časovima, pa se provetravanje prostorija savetuje u periodu od 11 do 15 časova. Da bi vazduh u vašem domu bio što čistiji, redovno usisavajte, menjajte posteljinu i nemojte pušiti unutra. Vlaga i buđ takođe mogu ugroziti vaše zdravlje, pa bi bilo dobro ukloniti ih što pre.
  2. Ako ste u mogućnosti, nabavite prečišćivač vazduha. Za prečišćivač vazduha je potrebno izdvojiti više novca, ali je ulaganje u zdravlje zaista isplativo. Ukoliko niste spremni za taj korak, možete sami napraviti prečišćivač vazduha pomoću HEPA filtera za vazduh i ventilatora. Kao prirodni prečišćivači mogu poslužiti i neke sobne biljke – najpre spatifilum, fikus bendžamin, drvo novca, engleski bršljan, anturijum, hrizantema itd.
  3. Nosite zaštitnu masku. Iako mogu biti neugodne za nošenje, maske su efikasno sredstvo zaštite od aerozagađenja. U odnosu na hirurške, pamučne i sintetičke maske, N95 maske su se pokazale kao najbolje, jer istovremeno štite od prašine, dima i smoga, ali i od alergena, virusa i bakterija. Važno je nositi masku pravilno, preko usta i nosa, kako bi vam pružila najveći stepen zaštite.
  4. Ostanite informisani o kvalitetu vazduha u vašem kraju. Podaci o trenutnim koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu predstavljaju se indeksom kvaliteta vazduha (AQI – air quality index), koji je prikazan jednostavnije pomoću brojeva i boja. Crvena i ljubičasta boja uopšteno naznačuju da budete oprezni i da se pridržavate mera zaštite, bez obzira na to da li pripadate nekoj od osetljivih grupa ili ne. Pratite indeks zagađenosti na aplikacijama poput xEco Air (Vazduh) i IQAir, koje objavljuju proverene podatke u realnom vremenu.



Piše: Marija Živković


Izvori i fotografije:

@nikolavu (Nikola Vu)

@ivalex (Ivan Aleksić)

Klima 101 / Kako se zaštititi od zagađenja vazduha?

Klima 101 / Program zaštite vazduha: Da li ćemo prodisati do 2030?

Balkan Green Energy News / Najmanje 75 procenata građana Srbije diše zagađen ili jako zagađen vazduh PM česticama

Politika / Vazduh širom Srbije prekomerno zagađen

N1 info / Nacionalna ekološka asocijacija objavila analizu kvaliteta vazduha u 2022.

ViS Company / Napravite sami kućni prečistač vazduha brzo, lako i jeftino! Detaljno uputstvo u članku

Bored Panda – The Only Magazine For Pandas / NASA Reveals A List Of The Best Air-Cleaning Plants For Your Home

IQAir | First in Air Quality / Air pollution masks: What works, what doesn’t

xEco Vazduh / Zagađenost vazduha u Srbiji u realnom vremenu

Leave a Reply

Your email address will not be published.