Step by step do uspešnog ispitnog roka –       Part 1

Neophodno je da se brzo pripremiš za ispit, a nemaš dovoljno vremena? Do maločas si bio kod kuće i proslavljao praznike, a već sutra počinje ispitni rok? Evo kako da ti ovaj period prođe što uspešnije.

Razbudite se


Čovek mora biti budan kako bi mozak, blagovremeno, registrovao stimulante. Jedna od najjednostavnijih metoda je 20 do 30 dubokih udaha, nakon čega je potrebno ispustiti dah i biti bez vazduha u plućima od 10 do 60 sekundi, do granice komfora, kada treba ponovo udahnuti.
Čaj i kafa mogu da imaju sličan uticaj, a konzumacija kofeinskih napitaka takođe predstavlja benefit pre učenja.


Fokusirajte se


Isključivanje telefona i uklanjanje distrakcija je važan korak. Ugasite internet na računaru, ako radite na njemu. Da biste podigli nivo koncentracije, možete i da gledate u jednu tačku na zidu u sobi ili na kompjuteru 1 do 2 minuta i onda nastavite sa učenjem.

Očekujte i prihvatite greške


Greške u procesu učenja su odličan pokazatelj šta treba da ponovimo i na čemu treba još da radimo. Naš mozak tada uočava da smo napravili grešku i pokušava da je reši na načine koje je već naučio.

Učite do 90 minuta bez pauze


Naučna istraživanja pokazuju da je period od 60 do 90 minuta optimalan za održavanje fokusa i sposobnosti učenja na zadovoljavajućem nivou. Nakon svakog perioda treba napraviti pauzu radeći svakodnevne stvari. Prva 3 ciklusa učenja su najproduktivnija.

Lepo spavajte


Kvalitet svake životne aktivnosti je direktno povezan sa kvalitetom i količinom sna, pa tako i učenje. Zato nije dobro učiti celu noć (osim ako je baš neophodno) i treba pokušati spavati 7 do 9 sati svako veče.

Piše: Luka Đoković

Izvori:

https://www.charlottegrysolle.com/hubermans-4-step-protocol-for-learning-that-changes-your-brain/

https://www.hubermanlab.com/newsletter/teach-and-learn-better-with-a-neuroplasticity-super-protocol

https://www.med.upenn.edu/csi/the-impact-of-sleep-on-learning-and-memory.html

Foto: unsplash.com

Studenti


Leave a Reply

Your email address will not be published.