Seti se i posveti se –  35. Svetski dan borbe protiv side

Prvog decembra po trideset i peti put obeležava se Svetski dan borbe protiv side, ove godine pod sloganom „Seti se i posveti se” („Remember and commit”).

U duhu ovogodišnjeg slogana, posvećujemo se borbi protiv side i podsećamo vas na najbitnije osobine ove bolesti.

Šta je HIV, a šta je AIDS?

HIV (eng. Human immunodeficiency virus) ili ljudski virus imunodeficijencije je infekcija koja napada imuni sistem. AIDS (eng. Acquired immunodeficiency syndrome) ili stečeni imunodeficijentni sindrom je najviši stadijum infekcije HIV-om.

HIV napadom na bela krvna zrnca izaziva slabljenje imunog sistema. Posledica ovog slabljenja imuniteta je uvećani rizik za razvijanje drugih bolesti kao što su razne infekcije, tuberkuloza i neke vrste raka. Prenosi se telesnim tečnostima zaraženih osoba putem krvi, putem igle, majčinog mleka i polnim putem.

Kako prepoznati sidu?

Zavisno od stadijuma HIV-a, simptomi variraju. Prvi simptomi zaraze mogu upućivati na različite infekcije koje nisu HIV. Kao i kod početnih stadijuma drugih infekcija, simptomi HIV-a su temperatura, glavobolja, upala grla i osip. Kroz progresiju HIV-a, pored temperature, javljaju se upala i otečenost limfnih žlezda, mršavljenje, kašalj i dijareja. Ukoliko zaraženi nije lečen, pod većim je rizikom da razvije brojne bakterijske infekcije, tuberkulozu, kriptokokni meningitis (lat. Cryptococcus neoformans), gljivični meningitis, koji nastaje respiratornim putem, i određene vrste kancera. HIV pojačava i druge infekcije koje zaraženi može imati, a to su hepatitis C i hepatitis B.

Zaraženi HIV-om su takođe na meti parazitskih infekcija kao što je toksoplazmoza, koju izaziva parazit toksoplazma gondi (lat. Toxoplasma gondii). Ovom parazitu je najčešći domaćin mačka, ali su to često i ptice, glodari, ovce i svinje, te su HIV-pozitivni pod većim rizikom od pogoršanja infekcije prilikom kontakta sa kućnim ljubimcima i domaćim životinjama.

Da li se sida može izlečiti?

HIV se ne može izlečiti, ali se može kontrolisati antiretroviralnom terapijom – ART-om. Trenutno, zaraženi moraju uzimati ART do kraja života. ART smanjuje količinu virusa, tako da HIV-pozitivni koji koriste ART i više nemaju trag virusa u krvi, neće zaraziti partnere. Zahvaljujući ogromnom napretku medicine, HIV-pozitivni danas, uprkos sidi, mogu se porađati, imati polne odnose i normalan, ispunjen život.

Zašto je važno razgovarati o sidi?

Sida je i danas, nažalost, tretirana kao tabu tema, umesto kao ozbiljna bolest. Dve najproširenije informacije o prenošenju side pojačavaju stigmu o zaraženima –  to su činjenica da se sida prenosi kroz telesne tečnosti, iglama i prilikom polnih odnosa.

Shodno sloganu Seti se i posveti se, trebalo bi se posvetiti podsećanju javnosti na to da nisu svi oboleli od side oboleli intravenoznim putem, ali takođe i podsetiti da je narkomanija bolest zavisnosti čije je lečenje daleko uspešnije uz podršku kolektiva.

Ukoliko želite da se besplatno testirate na HIV, to možete učiniti ovog petka, 1. decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, u Bulevaru despota Stefana 54a, na 4. spratu, od 8 do 18h.

Piše: Petra Vidaković Cvetković

Izvori:

hiv.gov

World Health Organization

stetoskop.info

zdravlje.org.rs

mayoclinic.org

FOTO: pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.