Najbolji prijatelji studenata: Svetski dan kućnih ljubimaca

Današnji dan, 30. novembar, jedan je od nekoliko dana u godini koji su posvećeni kućnim ljubimcima.

Mada većini populacije može biti poznatiji 11. april ili 20. februar kao dan na koji se obeležava neraskidiva veza između ljudskog roda i malih četvoronožaca, uistinu se proslavlja i danas.

Da razloga za slavlje ima puno, pokazuje i činjenica da, osim toga što su lepi za gledanje, boravljenje u istom prostoru sa kućnim ljubimcima ima i mnoge benefite, te ne postoji za džabe čuvena: „Pas je najbolji čovekov prijatelj”. Rečenicu zaista možemo preformulisati u: „Pas je najbolji studentov prijatelj”.

Sigurno ste primetili da se u njihovom okruženju osećate srećnije, smirenije i opuštenije. Samo maženje psa podstiče lučenje endorfina, hormona sreće. Deca koja su od malih nogu u kontaktu sa psima razvijaju bolji imunitet i teže se razboljevaju ili ispoljavaju alergijske reakcije od dece koja nisu imala kontakata sa njima. Osobe koje imaju pse su fizički aktivnije, više vremena provode napolju na suncu i svežem vazduhu, što automatski doprinosi boljem celokupnom zdravstvenom stanju.

Naučno je dokazano da psi snižavaju krvni pritisak, smanjuju anksioznost i depresiju, kao i usamljenost i stres, što su neki od najčešćih problema sa kojima se studenti suočavaju u toku ispitnog roka, koji je sve bliže.

Da bi se student pokrenuo sa stolice za koju je u toku ispitnog roka zalepljen po čitave dane, potreban je samo mali podsticaj u vidu guranja njuškice među papire ili stavljanje loptice u krilo. Taj mali, preslatki čin jednog psa pokrenuće niz lančanih reakcija – od ustajanja, lučenja hormona sreće, fizičke aktivnosti (šetanje, skakanje, bacanje loptice) do upijanja vitamina D i socijalizacije u vidu novih poznanstava. 

Sve pobrojano je i više nego značajno za jednog studenta, jer se često izgubimo kako u vrtlogu od ispita, tako i tokom semestra u haosu predavanja, vežbi, seminarskih radova i kolokvijuma.

Iako su psi najviše pominjani, sličan uticaj imaju i mačke, ptice, zečevi… Sve vrste kućnih ljubimaca, bez diskriminacije!

Kućne ljubimce bi trebalo da volite, čuvate i proslavljate svaki dan sa njima, jer nisu šala, već živa bića! Trebalo bi ih birati oprezno, u skladu sa mogućnostima, i uvek imati u glavi da su oni tu samo jedan deo našeg života, a mi smo njima ceo život!

Srećan Svetski dan kućnih ljubimaca vama i vašim njuškicama!

Piše: Milica Kuridža

Izvor: RTV

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.