Održana svečana akademija povodom Dana studenata Univerziteta u Beogradu

Povodom 4. aprila, dana studenata Beogradskog univerziteta, u Domu kulture Studentski grad, održana je svečana akademija u saradnji Saveza studenata Beograda i Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Program je započeo himnama „Bože Pravde” i „Gaudesmus”, a zatim je AKUD „Španac” izveo koreografiju „Ero s onoga svijeta”, nakon čega su usledila obraćanje predsednika Saveza studenata Beograda, Ilije Todorovića, predsednice Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Ane Ćurić, kao i studenta prorektora, Ane Grčić.

„Biti student u svetu rastuće neizvesnosti i naglih promena danas je izazovnije više nego ikad, a naša uloga, kao studentskih predstavnika je u tolikoj meri i značajnija, rame uz rame sa legislativnom podrškom državnih institucija. Svi smo svesni ubrzanja razvoja novih tehnologija koje prete da potpuno izmene tržište rada u narednoj deceniji, što dodatno otežava studentima izbor institucije kojoj će posvetiti narednih nekoliko godina života, a institucijama nameće još brži tempo prilagođavanja novim trendovima. Jedino se ništa ne menja u Studentskim službama (smeh) ” , u svom govoru istakao je Ilija Todorović, predsednik Saveza studenata Beograda.

Ana Grčić, student prorektor, istakla je da studenti moraju čuvati zaostavštinu kako Žarka Marinovića tako i svih studenata koji su studirali na Univerzitetu u Beogradu i borili se za bolju budućnost i kako bi mi studirali u boljim uslovima.

Ministar prosvete, Branko Ružić, u svom govoru poručio je da je od velikog značaja usvajanje zakona o studentskom organizovanju i da je Ministarstvo veliki prijatelj studenata „U savremenom načinu života znanje predstavlja imperativ ličnog i profesionalnog uspeha, ali naravno i pokazatelj napretka svake države i zato je danas prilika da se istakne značaj sticanja akademskog znanja, uloga studenata u društvu i mogu slobodno da kažem da su studenti zahvaljujući svom znanju i obrazovanju snaga svakog društva, nosioci ili motor pormena, ali svakako u pravom smeru jer nas vode boljitku i napretku.”

„Smatram da 4. april predstavlja jedan veliki praznik za studente. Ja kada sam bila student prve godine nisam znala šta to predstavlja i ko je bio Žarko Marinović. Sada kada sam studentski predstavnik, mnogo mi znači što mogu da se povežem sa nekom borbom koja se nekada vodila u nekom drugačijem svetu i na mnogo većem nivou, ali smatram da svaka žrtva i koju mi svakodnevno podnosimo jeste za studente i zbog toga želim da se okupljamo svake godine sa nekim novim uspesima i sa jednim zajedničkim ciljem.”, izjavila je za Student Ana Grčić, student prorektor UB.

Ana Ćurić, predsednica Studentskog parlamenta UB, istakla je sledeće „Danas je dan kada se sećamo žrtve našeg kolege, Žarka Marinovića. Zato sam danas pozvala sve svoje koleginice i kolege na solidarnost, da se ujedinimo i da budemo složni, jer smatram da samo tako možemo da postignemo bilo šta. Mi svaki dan imamo neke male i velike borbe, da li to bilo oko školarina ili načina izvođenja nastave, ishrane u studentskim menzama, bilo šta. Svaki dan imamo neku borbu i cilj. Kao neko ko trenutno vodi Studentski parlament, pozivam sve studente, bilo koji problem da imaju, vrata Studentskog parlameta Univerziteta u Beogradu su otvorena za njih.”

Dodeljena su priznanja Ministru prosvete, Branku Ružiću i državnoj sekretarki Marijani Dukić – Mijatović, zahvalnice prorektorima, kao i studentskoj poliklinici.

Zahvalnice su dodeljene i studentskim parlamentima Tehnološko – metalurškog, Stomatološkog, Biološkog i Fakulteta političkih nauka.

Piše: Sandra Stanojević

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.