Ekologija u prvom planu: Postavljen prvi foto-bioreaktor „LIQUID3“ u Srbiji

U Srbiji, ispred opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu, postavljen je prvi urbani foto-bioreaktor pod nazivom ,,LIQUID3“.

Ovaj bioreaktor, poznatiji i pod nazivom tečno drvo, ima za cilj da smanji emisiju štetnih gasova kao što je ugljen-dioksid (CO2) i time izvrši prečišćavanje vazduha.

Zeleno, tečno, ekološko drvo, kako ga mnogi nazivaju, predstavlja biotehnološko rešenje za gradove koji su usled urbanizacije osujetili prostor namenjen zelenilu. On će svojim radom pokušati da nadomesti odsustvo prirode u urbanim sredinama.

Šta je LIQUID3?

Jedna od najpoznatijih „ekoloških“ mašina savremenog doba ispunjena je sa čak 600 litara vode. U vodi se nalaze mikrofite, odnosno mikroalge koje su zbog svojih mikroskopskih dimenzija golim okom nevidljive. Uloga ovih algi je ključna i ogleda se u njihovom stvaranju hrane. Prilikom procesa fotosinteze mikroalge koriste ugljen-dioksid iz atmosfere, koji im je neophodan za tok ovog procesa. Zauzvrat, alge će proizvesti hranu koja im je potrebna za dalji rast i razvoj, oslobodiće energiju i ono najvažnije proizvešće čist kiseonik (O2) koji je neophodan za živa bića. Prostor u kome se nalaze je zastakljen zbog Sunčeve svetlosti da bi fotosinteza mogla nesmetano da se odvija, uzimajući u obzir da je oformljeno veštačko stanište za ove organizme.

Ko stoji iza foto-bioreaktora?

Ideja je ugledala svetlost dana zahvaljujući naučnicima iz Beograda koji su razvijali različite metode koje bi omogućile da se smanji zagađenje vazduha, koje je jedna od najvećih preokupacija ljudi koje žive u gradu.

Da li mikroalge mogu da zamene drveće?

O naučnim istraživanjima i pronalascima vode se ozbiljne diskusije i skoro nikada nije moguće utvrditi u potpunosti da li su svi saglasni sa nekim istraživanjem i njegovim potencijalnim benefitima. Nesumnjivo je da i ova mašina izaziva skepticizam kod ljudi. No, ono što je eksperimentalno potvrđeno jeste to da mikroalge vezuju više ugljen-dioksida od drveća, u rasponu od 10 do 20 puta više. Proizvodnja kiseonika kod algi ekvivalentna je kiseoniku koji proizvedu dva drveta od deset godina starosti. Ova mašina nema težnju ka tome da zameni funkciju drveća, već pruža mogućnost da popravi kvalitet vazduha u gradskoj sredini.

Izvor: Walth.com; OpštinaStarigrad

Foto: https://www.yankodesign.com/2022/02/22/serbian-scientists-install-an-urban-photo-bioreactor-to-capture-co2-and-produce-o2-just-like-trees/

Piše: Mina Kicara

Leave a Reply

Your email address will not be published.