Repriza u Lidlu: glad ili pohlepa?

Od prvog otvaranja Lidla u Srbiji, preko praznih rafova na početku karantina usled kovid pandemije 2020, mislili smo da smo sve videli… do nedavnog incidenta. Naime, internet je preplavljen snimcima jučerašnje tuče iz Lidla – da li se i vama javlja deža vi?

Ne tako davne  2018. godine, nakon incidenata na otvaranju Lidla, nadali smo se da je u pitanju bio neki glič u matriksu, ali nakon novih snimaka ipak smo razuvereni. Čovek bi pomislio da se od 2018. do 2023. nešto promenilo. Međutim, jedina veća razlika je u tome što je prva tuča nastala oko povoljne piletine, a repriza oko ćevapa. Razlika je takođe i u detaljima najezde, gde su neki, pored vikanja i guranja, ovoga puta ulazili i u frižider, ne bi li ogradili pakete koje su prethodno odlučili da kupe – što se na snimku može i videti.

Ovakva nasilna najezda je, pak, viđena i pre te poznate 2018, gde su se u našoj prestonici 2011. godine ljudi potukli oko trešanja. Okupljanje se te godine dogodilo radi iskazivanja podrške Japanu, koji nam je izvršio izvoz trešanja. Iako je simbol samih trešanja mir, ironično, ovaj događaj se završio hospitalizacijom. Naime, jedna 40-godišnjakinja je, nakon povreda glave, grudnog koša i trbuha, odvezena na reanimaciju. Pored nje, na povredu glave i grudnog koša žalila se još jedna sredovečna gospođa, a jedna 75-godišnjakinja je zadobila povrede skočnog zgloba.

Učestalost ovih događaja tera nas da se zapitamo: „Koja je pozadina istih?”. Da li je sve ovo samo posledica gladi ili je razlog usled kog je sav haos nastao ipak nešto dublje skriven u ljudskoj prirodi? Da li je u pitanju manjak dobrih uslova i inflacije ili nedostatak moralnih vrednosti? Da li je u pitanju podjednaki spoj ove dve stvari ili jedna ipak preovlađuje? Ostaje na nama  da dođemo do zaključka i da vidimo hoće li se ponoviti ovakva neka društvena epizoda.

Piše: Marija Stamenković

Izvor: Kurir

FOTO: Unsplash

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.