Sedam fakulteta UB od sledeće godine uvodi test sklonosti i sposobnosti

Dvadeset fakulteta Univerziteta u Beogradu poslalo je Rektoratu odluke na koji način će vrednovati državnu maturu izjavio je za Danas Dejan Filipović, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Do sada, sedam fakulteta se opredelilo da organizuje poseban ispit za proveru sklonosti i sposobnosti – FON, Medicinski, Arhitekatonski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Veterinarski, Stomatološki i Farmaceutski fakultet.

Test sklonosti i sposobnosti će na FON-u nositi 30% od ukupnog broja poena, a na DIF-u i Medicinskom fakulteti će kosti maksimalno 50%.

Pored navedenih, odluke su dostavili i Šumarski fakultet, FASPER, Građevinski, Poljoprivredni, Geografski, Filološki, Fakultet za fizičku hemliju, Rudarsko – geološki, Pravni, Fizički, Biološki, Farmaceutski, Tehnološko – metalurški, kao i Tehnički fakultet u Boru.

„Neki su svoje odluke objavili i na sajtovima fakulteta, neki čekaju zvanično usvajanje od strane nastavno-naučnih veća, a neki su te odluke poslali i Ministarstvu prosvete”, naveo je Filipović za Danas.

Rekorat je juče uputio molbu fakultetima koji nisu poslali podatke o vrednovanju državne mature da to urade do kraja sledeće nedelje.

Prva generacija srednjoškolaca koja će polagati državnu maturu je generacija koja sledeće godine upisuje fakultet.

Izvor: Danas

FOTO: Student

Piše: Sandra Stanojević

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.