Mitska figura LILIT pojavila se na ulicama Beograda – zbog čega?

Uskratite joj slobodu i suočite se sa njenim napadom na svest – upozorava nas ekipa interaktivnog filma Dijagnoza. Nastala iz ljudskog straha, Lilit će pokazati mesto gde možemo biti najgrublje ranjeni.

Lutkice koje se od jutros mogu videti na ulicama Beograda, predstavljaju otelotvorenje Lilit koje je realizovala ekipa prvog srpskog interaktivnog filma na streaming platformi – Dijagnoza. Napravljene od recikliranog materijala, ne samo da ističu važnost mentalnog zdravlja mladih, već i podižu ekološku svest. 

Sklonost mladih da se obeshrabre i zanemare sopstveno zdravlje, sve brojnije se manifestuje u sadašnjici. Pribegavanje mehanizmima odbrane samo dovodi do kontradejstva u njima samima. Interaktivni film Dijagnoza, obrađuje upravo ovaj problem.

Frojd u svojoj podeli navodi Id, kao „prvobitnu instancu ličnosti koja zbog svoje nagonske prirode ne poznaje zakone vremena, logike i morala.” Zbog toga je id anarhičan, jezgro nagonskih sila koje jedino žele da su potpuno zadovoljene, daleko od svesti, nerazuman, haotičan i glavni je uzrok neurotičnih poremećaja – baš kao Lilit! 

Kako su se likovi iz Dijagnoze upoznali sa Lilit, uskoro ćemo imati priliku da saznamo.

 

Piše: Mina Đukić

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.