Student te vodi na FPN: Upoznaj se sa politikologijom

Zanima li te kako izgleda studiranje na politikološkom smeru Fakulteta političkih nauka? Politikološki smer je odličan izbor za one koje su oduvek interesovale društvene nauke, unutrašnja i spoljna politika kao i način funkcionisanja nekog političkog sistema.

Politikološki smer jedan je od četiri smera na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, usmeren ka obrazovanju budućih politikologa.

Obrazovanje koje može steći diplomirani politikolog je u sferi međunarodne i unutrašnje politike i prava, ekonomije istorije, kulture Srbije i sveta i što je veoma važno- funkcionisanje političkog sistema

Prijemni ispit i uslovi upisa

Politikološki smer ove godine upisuje 100 studenata od kojih je 65 na samofinansiranju, a 35 na budžetu. Uslovi za upis na fakultetu jesu završena četvorogodišnja srednja škola i prijemni ispit koji se radi na fakultetu. Školarina za samofinansirajuće studente iznosi 100.000 dinara godišnje.

Prijemni sadrži dva testa koja ukupno imaju 60 pitanja. Svako pitanje nosi jedan bod. Za prvi test se bira između istorije i sociologije, a drugi test je test opšte informisanosti. Oba testa nose po 30 bodova. Literatura je istaknuta na sajtu fakulteta.

Kako izgledaju predavanja i vežbe na fakultetu?

Studenti na predavanju i vežbama na politikološkom smeru mogu da steknu stručno znanje uz pomoć koga će moći da razvija svoju perspektivu o političkim dešavanjima u zemlji i svetu.

Diplomirani politikolog mora biti upoznat sa Ustavom, zakonima drugih država ali i svoje matične države. Tokom studija, literatura koja se koristi datira iz antičkog doba, preko srednjeg veka ali i modernog i savremenog doba. Upoređivanjem prošle i sadašnje perspektive ljudskog društva, studenti mogu da prošire svoje shvatanje prema važnim događajima iz istorije i sadašnjosti, a zatim na vežbama i predavanjima da slušaju i diskutuju o mišljenjima poznatih autora koji su svojim radovima i istraživanjima, doprineli gotovo svim društvenim naukama.

Gde nakon diplomiranja?

Posle završenog Fakulteta političkih nauka, posao se može dobiti u državnim institucijama, organizacijama, nevladinim organizacijama, administraciji određene institucije ili firme, novinarskim kućama. Uspešni studenti se opredeljuju i za posao na fakultetu gde će doprineti nauci i preneti svoje znanje studentima.

Za više informacija o prijemnom ispitu, ali i radu fakulteta možete pogledati na sajtu Fakuteta, ali i preko organizacije studenata – Evropski studentski forum (Instagram: esf_fpn).

Za brucoše smo pripremili i https://magazinstudent.rs/vodic-za-brucose/

Piše: Marija Jerković

Izvori: https://www.fpn.bg.ac.rs/

FOTO: Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.