MUNJE OPET SEVAJU Radivoje Raša Andrić: “Odbijao sam i da razmišljam o nastavku”

Reditelj kultnih filmova “Tri palme za dve bitange i ribicu”,  “Munje” i “Kad porastem biću Kengur” Radivoje Raša Andrić, za naš magazin govorio je o nastavku “Munja” čija premijera je zakazana za 29. mart. Zbog velikog interesovanja, film će biti prikazan u dva termina u MTS dvorani od 19.30h i 22h, a od 21h u bioskopu Cineplex Galerija Belgrade.

Munje opet

Budući da je deo gledalaca uvek skeptičan prema nastavcima kultnih filmova, šta je bilo presudno što Vas je navelo da snimite nastavak ovog filma? 

U meni se nije razvijala želja da radimo nastavak, jer kad probaš da skupiš sve fanove koji sumnjaju u to kako će izgledati nastavak, sve njihove sumnje zajedno bi bile iste kao i moje sumnje. Kada smo snimili prvi deo nismo očekivali da će on postati hit. Iako su me nagovarali do pre pet godina, ja sam odbijao i da razmišljam o tome da bi mogao da se snima nastavak. Moram da kažem da je na kraju prelomilo to što su me zbrzali sa konkursom koji je bio raspisan, a scenario za nastavak je već bio napisan.

Danas, posle dvadeset i dve godine, šta se po Vašem mišljenju promenilo u životima svih nas?  

Prvi deo Munja završava se tako što junaci viču Srbija i klackaju se nad ponorom i tada sam mislio da je Srbija na ivici ponora, dok danas mislim da je ceo svet na ivici ponora.  

Šta se onda promenilo u životima Mareta i Popa?

Oni su ostali manje-više isti, ne može čovek da ostane potpuno isti kad si stariji dvadeset i dve godine, ali njihov karakter je ostao isti. Neke crte karaktera su izašle u prvi plan, a neke su se povukle, tako da je malo promenjen i odnos između njih. Oni su tretirani kao jedan ostareli bračni par, nerviraju jedan drugog ali ipak ne mogu jedan bez drugog.

Kako su se nove generacije koje se pojavljuju u ovom delu ukolopile sa njima?   

Mladi glumci su se fenomenalno uklopili, ali likovi se nisu lako uklopili, dakle cela jedna generacija je između njih i njihovo nerazumevanje je ogromno i oni se užasno razlikuju. 

Ko je radio muziku za film?    

Snimljene su nove pesme za film, a dve su važne. Celu stvar oko muzike vodi Srđa Anđelić koji je i pisac scenarija. Jednu pesmu  su radili Prti Bee Gee, Eufrat i Mikri Maus u saradnji sa Kojotom, a vokal je Sergej Trifunović. Drugu pesmu su radili Coby i Bassivity, a peva je Mila SilaMiona Marković. Pored tih numera važno je reći da je filmsku muziku radio Boris Milivojević, dakle ono što se stručno zove imanentna muzika. 

Kakva je bila atmosfera na snimanju? 

Mesec dana nakon premijere filma Leto kada sam naučila da letim krenuo sam da radim ovaj film. Glavni deo ekipe je ušao u početak snimanja mrtav umoran, a radili smo i po sedamnaest sati dnevno. Ja sam počeo da radim toliko već u pripremama u junu, a snimanje je počelo negde krajem septembra. Uprkos tome, atmosfera je bila odlična. 

Koju poruku “Munje: Opet” donose za nove generacije?

Jedan moj kolega jednom je rekao: “Ako hoćeš poruku poslaću ti sms, a ako hoćeš film gledaj film!” Svako će ukapirati i pronaći svoju poruku. Glavna poruka mogla bi da bude i ta da smo u teškom beznađu ali da moramo da se borimo, dakle poruka je OPET!

Piše: Miloš Kilomović

Studet: Kultura

Foto: PROMO – munje opet

munje opet – wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published.