Oskari – Veče povrataka i apsolutna pobeda filma Everything everywhere all at once

Akademija je nastavila sa trendom koji traje već nekoliko godina, a to je da za najbolje filmove proglašava one koji ne dolaze iz velikih Holivudskih produkcija. Tako je ove godine nagradu najboljeg filma pokupio Everything everywhere all at once iz produkcijske kuće A24.


Dodela će ostati upamćena po dve glavne stvari, a nijedna nije skandal poput onog šamara Vila Smita od prošle godine.


Prva je po dominaciji filma Everything everywhere all at once koji je pokupio 7 Oskara. Film o sredovečnoj kineskoj imigrantkinji koja skakanjem kroz multiverzume mora spasiti svet i svoje odnose sa drugim bliskim osobama pokupio je velike simpatije publike, pogotovo mlađe. Tako je bio i favorit za ovu nagradu, kao i favorit za najbolju režiju i originalni scenario što mu je takođe pripalo.


Ovaj film je pokupio i tri glumačke nagrade. Tako je Mišel Jeo odnela kući nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu (iako su mnogi predviđali da će Kejt Blanšet uzeti ovu nagradu za film Tar). Čuvena Džejmi Li Kertis je uzela Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu, dok je za mušku sporednu ulogu ova nagrada pripala Ke Huj Kvanu.


Upravo je Kvan jedan od glavnih aktera druge stvari po kojoj će se pamtiti veče. To su dva velika povratka na scenu. Kvan je čovek na koga je Holivud zaboravio skoro 30 godina i koji posle nekih uloga kada je bio dete nije mogao naći angažman u filmskoj industriji (barem ne kao glumca). Onda je stigao poziv za film Everything everywhere all at once i Kvan se grandiozno predstavio ponovo svetu. ,,Nemojte da prestanete da verujete u snove” rekao je po preuzimanju nagrade.


Drugi veliki povratak priredio je Brendan Frejzer koji je osvojio nagradu za najboljeg glavnog glumca. Miljenik svih koji su gledali njegove filmove iz 90-ih, Frejzer je prošao kroz pakao depresije i mnogih drugih životnih problema, dok nije ponovo počeo da glumi i ubrzo dobio poziv za film Whale, koji mu je doneo ovu veliku nagradu.


All quiet on the western front, nemački film o Prvom svetskom ratu, rađen po istoimenoj knjizi, osvojio je Oskara za najbolji strani film. Pored toga osvojio je i Oskare za originalnu muziku, sliku i dizajn.


Women talking je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenario, a Pinocchio u režiji Giljerma de Tora za najbolji dugometražni animirani film. Najbolje kostime imao je film Black panther: Wakanda forever, dok je najbolju šminku imao film The Whale. Najbolju originalnu pesmu imao je indijski film RRR.


Piše: Stefan Šajkarević Šeki

Student: Kultura

Izvor: oscars.org
Foto: Profimedia

Leave a Reply

Your email address will not be published.