KONTINENT BALKAN: Ubojitost predrasuda, fatalizma i stereotipa

Predstava “Kontinent Balkan” biće premijerno izvedena 18. marta od 20h u Bitef teatru. Reč je o začaranom krugu iz kog ovaj komad ne nudi izlaz, već njime produbljuje uzajamno nerazumevanje. Prva repriza zakazana je za 25. mart.

Po tekstu Željka Jovanovića, a u režiji Nenada Todorovića, Kontinent Balkan motivisan je sadržajem knjige Vesne Goldsvorti Izmišljanje Ruritanije. Radi se građi koja oslikava odnos velikih sila, u ovom slučaju Velike Britanije, prema narodima Balkana, a on je u najkraćem prilično pojednostavljen i osenčen neuvažavanjem. 

Povod za interesovanje britanskih pisaca i tamošnje javnosti za ovaj prostor bila je borba balkanskih naroda za samostalnost i oslobođenje  od Osmanskog carstva. U početku, naročito u Bajronovim pesmama, borba naroda Balkana za oslobođenje, opisivana je, posmatrana i dočekana kao herojska i veličanstvena. Vremenom, interpretacija i refleksija ovog prostora dobija sasvim neobičan pristup i karakter.

,,Komad  je, na kraju,  o potrebi da prestanemo da gnjavimo stoti put o balkanskom buretu baruta.  Da se ne ljutimo ili izvinjavamo. Ili, najbolje da ne nasedamo na predstave kao što je ova naša”, kaže reditelj Nenad Todorović.

U predstavi igraju Đorđe Marković, Aleksandar Gajin, Danica Grubački, Danilo Petrović, Staša Ivanović i Nea Janković. Za scenski pokret i koreografiju zadužena je Isidora Stanišić, za kostim Dragan Smiljanić, za muziku Jugoslav Hadžić, a sve to u organizaciji Aleksandra Bradića.

Piše: Mina Đukić

Student: Kultura

Izvor: Bitef teatar

Foto: Nenad Šugić

Leave a Reply

Your email address will not be published.