Kako najjeftinije proći tokom studiranja?

Studiranje je period koji sa sobom nosi nova iskustva, prijateljstva, uspehe, lepe uspomene, ali i neizbežne troškove. Predstavljamo vam četiri načina kako da jeftinije prođete tokom studiranja.

1. Studentski dom

Svakako najviše troškova zahteva smeštaj tokom studiranja, bilo da je u pitanju stan ili kuća. Rešenje za to predstavljaju studentski domovi. Pravo na smeštaj u domovima imaju svi studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, a koji se finansiraju iz budžeta države. Što se tiče samofinansirajućih studenata, i oni mogu da dobiju mesto u domu ukoliko nakon raspodele budžetskim studentima ostane slobodnih mesta, mada je u tom slučaju cena nešto veća.

2. Menza

Pored smeštaja, dosta novca odlazi na hranu. Međutim, zahvaljujući menzama, te troškove možemo značajno da umanjimo. Prednosti ishrane u studentskim restoranima su, pored znatne uštede, raznovrsnost jela i to što studenti imaju mogućnost da uživaju u sveže spremljenoj hrani.

3. Skripte i beleške

Cene knjiga koje su neophodne za spremanje ispita su različite od fakulteta do fakulteta, ali im je zajedničko to da su veoma visoke. Kao rešenje za to nudimo skripte. Skripte su svakako dosta raširene i pristupačne, a dostupne su po znatno nižim cenama. Skripte u kombinaciji sa beleškama (koje možete sami praviti tokom predavanja i vežbi) predstavljaju sasvim korektnu zamenu udžbenicima, a odličan su vid uštede tokom studiranja.

4. Studentska kartica

Studentska kartica je elektronski dokument koji ima veliki broj funkcija, a upotrebljava se prilikom korišćenja usluga koje nudi Ustanova studentski centar. Zahvaljujući popustima i pogodnostima koji se karticom ostvaruju ne samo u Srbiji, već i u Evropi i svetu, to je još jedan način uštede.

A kako zaraditi tokom studija?

Pored brojnih izdataka sa kojima se studenti svakodnevno susreću, postavlja se pitanje da li postoji način da i sami učestvujemo u pokrivanju troškova u celini, ili bar delimično?

Evo jednog načina, a to je onaj koji nagrađuje vaš trud i rad na fakultetu – studentske stipendije i krediti. Iako ne mogu uvek pokriti sve vaše troškove, uvek dobro dođu kao pomoć sa strane za neke osnovne potrepštine, ali su i „vetar u leđa“ koji nas podstiče da napredujemo iz godine u godinu i budemo istrajni i uspešni na putu ka diplomi.

Piše: Almedina Islamagić

FOTO: unsplash

Izvori: www.studentskizivot.com, https://www.sc.rs/, https://mojakartica.rs/

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.