Iz prve ruke: Život u studentskom domu

Planiraš da konkurišeš za smeštaj u studentskom domu, ali se ipak pribojavaš kako ćeš se uklopiti u mali prostor i pomalo strahuješ kog ćeš dobiti za cimera? Kako ću ja tamo? Šta ako? I opet: Šta ako? A šta ako mi odgovorimo na tvoja pitanja, i to iz prve ruke i iz ugla studenta koji stanuje u domu?

Znamo da promene znaju biti teške, za prilagođavanje treba vremena, ali hajmo koliko toliko da ti olakšamo početak. Za početak, šta te najviše zanima?

Nada: Dvoumim se da li da konkurišem za dom. Vi stanujete u domu, pa kakvo je vaše mišljenje?

Luka: Konkuriši. Ako si već stekla uslove da možeš obezbediti sebi mesto u domu, zašto ne bi konkurisala. Znaš li koliko brucoša čeka na mesto u domu, pa čak i oni koji nemaju velike šanse da upadnu.

Ana: Luka ti priča istinu, “navalica” za mesto u domu jeste velika. Ali Luka, zar nije bolje da prvo čujemo od nje zašto je nesigurna kada je u pitanju stanovanje u studentskom domu? Šta je to što te najviše brine, pa si nesigurna kada je reč o domu?

Nada: Iskreno, najviše me brinu cimeri, ali isto tako i mali prostor koji trebam deliti sa njima. I da, da li su muškarci odvojeni od devojaka?

Luka: Nas je trojica momaka u jednoj sobi, i dobro se slažemo. Usput, sobe za muškarce i devojke su odvojene. Puno je cimera koji se lepo slažu, i ostanu prijatelji i nakon doma. Naravno, uvek ima onih koji se ne razumeju baš najbolje, ali uvek postoji dogovor i poštovanje.

Ana: Ako ti nešto smeta, lepo objasniš, isto tako ako nekom smeta nešto kod tebe, ispoštuješ njegov zahtev. Ako dogovor baš ne ide, do te mere da se nimalo ne slažete, obrati se nadležnima u domu.

Luka: Mislim da je najbolje da se još na samom startu dogovorite oko nekih stvari, pri prvom upoznavanju, i postavite neka pravila. Dogovor: Čistimo podjednako sobu. Neke stvari možemo deliti, a neke ne. Ustajem rano/ Učim do kasno. Da li ti smeta to? Volim vikendom da slušam muziku i ponekad da ugostim drugare, da li je to ok? Što se tiče malog prostora, navikneš se.

Nada: Koje su  najveće prednosti doma?

Luka: Osećaš se bezbedno, a i ne razmišljaš o plaćanju infostana, i nekim dodatnim računima.

Ana: Pre svega, druženje. Upoznaješ nove drugare iz različitih krajeva sveta. Isto tako, postaješ tolerantniji. Prosto, u domu se oseća ta neka studentska atmosfera koju mislim da ne možeš naći na drugom mestu. Jedna od bitnijih stavki svakako je cena smeštaja. Istina, od ove godine najavljeno je da će stanarina i hrana biti malo skuplji, ali daleko je povoljnije nego privatan smeštaj. Pritom, u mnogim domovima imaš menzu, pa i bioskop, sportske terene i mnoge druge mogućnosti.

Nada: A kako se uplaćuje menza i kakva je hrana?

Luka: Može se uplaćivati na aparatima koji se uglavnom nalaze ispred menze ili na šalteru gde se plaća i stanarina.Imaćeš i svoju studentsku karticu. Detalje možeš pročitati ovde, a možeš pitati i starije kolege. Hrana je okej, uvek se za svakoga nađe nešto. Imaš izbor jela i možeš da izabereš šta god želiš.

Nada: Postoji li određeno vreme uveče do kada moramo biti u domu?

Luka: Za razliku od srednjoškolskih domova, ne postoji određeno vreme kada moraš biti u domu. Imaš potpunu slobodu.

Nada: Kakva je saobraćajna povezanost domova i fakulteta?

Ana: U blizini svakog doma imaš autobuska stajališta, a linije gradskog prevoza idu prema raznim fakultetima.

Nada: U redu, ubedili ste me. Šta mi je potrebno kako bih konkurisala i do kada ono beše traju prijave?

Luka: Konkurs je počeo 1. septembra i trajaće do 15. septembra. Spisak dokumenatcije stoji na sajtu. Zar ne, Ana?

Ana: Da, a što se tiče konačne rang liste, biće objavljena 24. septembra. Sve neophodne informacije vezane za konkurs i potrebnu dokumentaciju možeš pronaći na sajtu Ustanove studentski centar Beograd, evo linka koji te vodi do tamo. I zapamti:

Ne kaže se tek tako da ko nije živeo u studentskom domu, taj i ne zna šta je studentski život.

Pripremile:Sandra Stanojević  &  Miljana Pantelić

FOTO: Magazin Student

Informiši se na: https://www.sc.rs/

Ako si brucoš, imamo za tebe i:

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.