Studiranje u rodnom gradu: Šta dobijam/propuštam ako ostanem tu gde jesam?

Jedno od prvih pitanja koje vam se postavi pre nego što zakoračite u studentski život najčešće glasi: ,,Gde odlaziš na studije? Ideš dalje ili ostaješ ovde?” Kako nam ne donosi svaki grad iste mogućnosti, pa se većina nas okreće ka većim centrima, najčešće ka Beogradu, postavlja se pitanje: Da li je i koliko lakše nastaviti školovanje u rodnom gradu? Sigurno je manje stresa i prilagođavanja nečemu novom, ali čega sve ostajemo  uskraćeni i da li postajemo dovoljno zreli i samostalni ako ostajemo tu gde jesmo?

U nastavku vam predstavljamo prednosti, ali isto tako i neke od glavnih mana studiranja u matičnom gradu.

,,Poznajem svoj grad i odlično se snalazim u njemu.”

Za razliku od studenata iz unutrašnjosti, kojima je nepohodno neko vreme kako bi savladali mapu grada, upoznali glavne ulice i najbitnije lokacije, studentima koji studiraju u svom rodnom gradu je sve to već poznato.

,,Nisam daleko od kuće, pa je tako manji finansijski trošak.”

Studenti koji studiraju u svom rodnom gradu ne moraju štedeti novac za putovanja i kartu do kuće ili plaćati stanarinu koja zna biti i te kako skupa ako izgubimo mesto u nekom od studentskih domova.

,,Kod kuće me čeka već spremljena topla večera.”

Nema jurnjave po pekarama, menzama i prodavnicama posle dugih predavanja. Nakon napornog dana na fakultetu, uvek vas na stolu sačekaju mamine poslastice.

,,Računi i plaćanja nisu moja briga.”

Studenti koji žive sa roditeljima još uvek nemaju tu obavezu i brigu da vode računa o tome da li su i koliko platili infostan, kiriju i ostale cifrice koje svakog meseca stižu  u poštansko sanduče.

Sve ove prednosti su lepe, rasterećujuće i laskave, ali šta je sa onim šta nam sve nedostaje i čega ostajemo uskraćeni ako ne isprobamo nešto novo?

,,I nisam baš samostalan. ”

Odvajanje od porodice i prelazak u drugi i veći grad je vreme kada ste manje – više  prepušteni sami sebi i  kada po prvi put počinjete živeti samostalnim životom. To odlično znaju studenti iz unutrašnjosti, ali ne tako dobro i njihove kolege koje su ih sačekale u velikom gradu.

,,Nisam toliko ni snalažljiv.

Kada iz male sredine dođete u novo okruženje, snalažljivost je jedna od najbitnijih karakteristika koja će vam pomoći u mnogim stvarima.

,,Postaje dosadno i nedostaje mi nešto novo. ”

Studenti koji su se odlučili da studije nastave u svom gradu, uglavnom poznaju sve znamenitosti, zanimljiva mesta, život i duh tog grada, te im je sve ,,već viđeno”.

,,Mama i tata me ne mogu izdržavati celog života. ”

Kada ste se opredelili za  studije u “tuđem” gradu, daleko od porodice, polako postajete osoba koja uveliko može da brine sama o sebi, da sama troši i raspoređuje novac i da se bez ičije pomoći snalazi u mnogim situacijama, a ovo je možda ono što i zafali ako se ne upustimo i ne rizikujemo sa nečim novim.

Piše: Miljana Pantelić

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.