Odlučili ste se da nastavite školovanje u Beogradu, odlično ste prošli na prijemnom ispitu i upisali fakultet.  Šta je sledeće na redu? Kako da se prilagodim beogradskom tempu života? Mogu li se uklopiti u novo društvo i okruženje? Odakle da krenem i kako da zakoračim u svet za koji kažu da me može „progutati“?

Student ti deli par saveta kako da na najbolji način startuješ od jeseni i olakšaš svoje školovanje u Beogradu:

Budi komunikativan

Povučenost u sebe i izbegavanje društva ti nimalo neće pomoći u prilagođavanju. Odžavaj stare kontakte, ali stiči i nova poznanstva. Bez društva i prijatelja, teško ćeš nastaviti dalje.

Slušaj savete i iskustva starijih studenata

Kako da se učlanim u biblioteku? Kako da kupim bonove u studentskoj menzi? Kako da prijavim ispite preko e-studenta? Ovo su verovatno samo neka od tvojih pitnja na koja će ti svaki stariji  student rado odgovoriti, a koja ti prvih mesec dana deluju komplikovano i zastrašujuće.

Nikuda bez Google maps-a i Plan plus-a

Ako se ne snalaziš dobro u prostoru i treba ti nešto više vremena da se navikneš na nove ulice, duge i slične bulevare i gradski prevoz, najbolje je da pri ruci uvek imaš neke od aplikacija koje će ti olakšati kretanje. Na raspolaganju su ti: Moovit, Google maps, Bus Plus, Here WeGo, ali i mnoge druge.

Ne boj se da postaviš pitanje

Nije sramota pitati i ne očekuje se od tebe da sve znaš od prvog dana. Od sasvim slučajnih prolaznika na ulici, preko profesora na fakultetu ili vozača u prevozu, uvek možeš dobiti odgovor na postavljeno pitanje.

I uči i kafeniši

Budući da su druženja i duga kafenisanja česti saputnici knjizi i studentskom životu, uvek se možeš odlučiti da obnavljanje gradiva i preslišavanje sa kolegama nastaviš u nekom od kafića poput: Revolucija, Kafeterija, Bistro, Old London Pub i u mnogim drugim. Ako ti ova atmosfera ne prija i želiš potpuni mir i tišinu dok učiš, tu su biblioteke i čitaonice: Dom kulture Studenstki grad, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Biblioteka grada Beograda, Periodika Biblioteke grada Beograda i ostale biblioteke širom grada i čitaonice u okviru fakulteta i studentskih domova.

Budi istraživačkog duha

Pamti nova mesta i ulice. Kroz šetnju ćeš najbolje upoznati neke delove grada, pronaći sebi najkraće putanje do fakulteta, doma, stana i autobuske stanice.

I na kraju, najvažnije je biti smiren, opušten i startovati bez straha. Ma koliko se sve činilo strano i nepoznato, strašno i naporno, svi nekadašnji brucoši, a danas već zreli studenti, apsolventi ili diplomci, su prošli kroz isto i svi imaju razumevanja prema brucošima.

Magazin Student ti želi uspešan početak.

Piše: Miljana Pantelić

FOTO:

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.