KAKO ŽIVE MLADI I NA ŠTA TROŠE PARE: Sto evra ode na račune i školarinu

Mladi u Srbiji se i dalje suočavaju sa brojnim ograničenjima, kao što su neefikasno obrazovanje, visoka nezaposlenost, otežan put ka finansijskoj nezavisnosti i duboki osećaj isključenosti iz politike.

Veliki procenat mladih u Srbiji nema nikakva novčana primanja, finansijski su zavisni od svojih roditelja, a samo mali broj njih odlazi u preduzetničke vode.

Svega pet odsto mladih nema finansijskih problema, odnosno može da kupi šta god poželi. S druge strane, određeni broj mladih svedoči da nemaju dovoljno novca ni za hranu, a svaka osma mlada osoba nema dovoljno novca da pokrije troškove obuće i odeće.

Mladi smatraju da mogu imati dovoljno novca za zadovoljavanje osnovnih stvari i potreba, ali ne i novca za zabavu i razonodu. Roditelji na više načina pokušavaju da obezbede deci uslove za  školovanje, ali ta razmena ide u oba pravca, jer mladi osećaju odgovornost i primorani su da u isto vreme i rade, zbog čega školovanje često može biti zapostavljeno.

Koliko novca mladi imaju na raspolaganju za sebe i svoje mesečne potrebe?

Mladi su ujednačeno raspoređeni tako da do 25 evra mesečno na raspolaganju ima 25,3% mladih. Između 26 i 50 evra troši 26,9% mladih, od 50 do 100 evra 25,6%, dok 22,2% mladih mesečno troši preko 100 evra na sebe.

Novac koji mlada osoba ima na raspolaganju za mesec dana varira u odnosu na njihov pol. Tako mladići imaju nešto više novca koji mogu da koriste nego devojke. Očekivano, što je osoba starija ima i više novca na raspolaganju, s obzirom na to da polako ulazi na tržište rada i ima prilike da određenu količinu novca zaradi i potroši na sebe. Raspoloživ novac očekivano je u korelaciji sa materijalnim stanjem porodice i obrazovnim nivoom roditelja.

Ko izdržava mlade?

Gotovo dve trećine mladih izdržavaju roditelji, a svaku dvadesetu mladu osobu dodatno finansijski pomažu. Takođe, svaku dvadesetu mladu osobu izdržava partner/ka. Svaka treća mlada osoba ima lične prihode od rada, dok su ostali prihodi zastupljeni u manjoj meri.

Zbirno posmatrano u odnosu na to da li je mlada osoba finansijski samostalna ili nije, rezultati su sledeći: gotovo 61,3% mladih izdržavaju roditelji, 4,5% partneri, 32,7% mladih je u potpunosti finansijski samostalno, dok 1,5% njih ima prihode koji nisu dovoljni, tako da im roditelji finansijski pomažu.

Sto evra pomoći – na šta potrošiti?

Nedavno je završen drugi krug isplate jednokratne pomoći za mlade između 16 i 29 godina.

Anketa koju je Student sproveo na svom Instagram nalogu, sa ciljem da vidimo na šta će mladi potrošiti taj novac, pokazala je da će on, kod većine mladih, otići na plaćanje različitih troškova: stanarina, računi ili školarina.

Manje mladih će novac potrošiti na putovanja, a znatno je manji broj onih koji će novac potrošiti na kupovinu odeće, dok jedan čitalac planira da novac uloži u testiranje u “Mensi”.

Piše: Isidora Nedić

Izvor: https://library.fes.de/pdf-files/bueros/belgrad/15295-20190411.pdf

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.