Društvene mreže: Naš prijatelj ili neprijatelj?

„U vreme bez interneta smo bili bliži”, „Društvene mreže su pokvarile mlade, sad svi gledaju samo u telefone” – tako kažu stariji, ali i oni malo mlađi. Da li su socijalne mreže zaista prijatelj ili neprijatelj našeg društvenog života?

Instant ljubav

Društvene mreže mogu spojiti mlade i na taj način obezbediti lakšu povezanost, ali da li je ta brzina dobra za njih? Naše simpatije su više dostupne na internetu i mnogo je lakše ostvariti kontakt sa njima nego što je to uživo. Izbegavanje neprijatnosti u slučanju odbijanja, neprijatna tišina prilikom razgovora kao i veća hrabrost su neki od benefita onlajn upoznavanja.

Pitanje je da li je takva brzina i lakoća dobra za nas i koliko nas udaljava od stvarnog života?

Istraživanja pokazuju da su nerealna očekivanja glavni problem kod onlajn dejtinga jer se zasnivaju na pogrešnoj idealizaciji budućeg partnera koja može dovesti do razočarenja. Pored pomenutog, česti su i izlivi ljubomore kao i praćenje aktivnosti partnera na društvenim mrežama. To može dovesti do depresije i izolovanosti.

Studija iz 2013. takođe je pokazala da zbog preterane upotrebe socijalnih mreža stvarni život može delovati ne tako zanimljiv u poređenju sa onim koji predstavljamo na internetu. Najbolji način da to izbegnemo jeste doziranje vremena koje trošimo na Fejsbuku, Instagramu, TikToku i sličnim mrežama.

Pravo ili sajber prijateljstvo?

Pored emotivnih veza važna komponenta našeg života jeste i odnos sa prijateljima. Ukoliko zanemarimo viđanje sa dragim ljudima uživo ubrzo se mogu javiti neželjene posledice. S obzirom da izostaje kontakt van mreža, možemo postati skloni da posmatramo tuđe živote na internetu i pogrešno vrednujemo svoje. I obrnuto, ukoliko samo težimo da usavršimo sopstvenu prezentaciju na društvenim mrežama možemo zaboraviti da se opustimo i uživamo u životu – stvarno.

Da li da kažemo društvenim mrežama ne?

Jedan od dobrih saveta koji možemo poslušati daje nam istraživačica Selest Hedli koja kaže da treba društvenim mrežama da pristupimo kao prema slatkišima. Umereno konzumiranje jeste dobro, ali svako preterivanje može imati svoje posledice po zdravlje.

Neograničena upotreba društvenih mreža i konstantna zavisnost o njih utiče na naše mentalno zdravlje. Pored povećanog rizika od depresije, uticaja na izolovanost od naših bližnjih, negativan efekat može biti i gašenje naših odnosa sa prijateljima, partnerima i porodicom. Internet jeste dobra zanimacija, ali ne sme postati osnova našeg društvenog života.

Izvori:

https://www.healthline.com/health/how-social-media-is-ruining-relationships#There-are-consequences-to-your-energy-levels-when-engaging-in-the-comments

https://www.mindbodygreen.com/articles/social-media-and-relationships

Piše: Aleksandra Mačkić

Foto: Unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.