Keli Klarkson i Snup Dog voditelji prvog izdanja “Pesma Amerike”

Prvo izdanje takmičenja „Pesma Amerike” održaće se ove godine od 21. marta do 9. maja, a na Superbolu održanom 13. februara objavljeno je da će voditelji ovogodišnjeg takmičenja biti pevačica Keli Klarkson i reper Snup Dog

Pesma Amerike” predstavlja američku verziju „Pesme Evrovizije”, ali će se sam format takmičenja delimično razlikovati od evropskog. Na ovom takmičenju će učestvovati predstavnici svih američkih saveznih država, predstavnici glavnog grada Vašingtona i predstavnici pet američkih teritorija (Američka Samoa, Guam, Severna Marijanska Ostrva, Portoriko, Američka Devičanska Ostrva). Takmičenje je najavljeno još 2006. godine na Evroviziji u Atini, ali je do ove godine sve ostalo samo na najavi.

Iako je prvenstveno najavljeno da će takmičenje početi nakon Zimskih olimpijskih igara, odnosno 21. februara, početak je pomeren, tako da će se takmičenje održati od 21. marta do 9. maja, svakog ponedeljka tokom osam nedelja, ili u Atlanti ili u Los Anđelesu. U takmičenju će se naći razni profesionalni muzičari, kao što su solisti, dueti, grupe do šest članova, dižejevi. 

Pesme koje će se takmičiti moraju da budu nove i ne smeju da budu komercijalno objavljene. Izuzetak su pesme koje su objavljene samo na društvenim mrežama, koje smeju da se prijave, ali pod uslovom da se sve objave u vezi pesme obrišu, ako ta pesma bude odabrana za učestvovanje. Mogu se prijaviti svi izvođači stariji od 16. godina. 

Program će se sastojati iz pet kvalifikacionih rundi u kojima će učestvovati po deset takmičara od kojih će po četiri proći u polufinale. U dva polufinala će se naći ukupno dvadeset takmičara, od kojih će ukupno deset proći u finale i takmičiti se za pobedu. Kao i kod „Pesme Evrovizije”, pobednika će odrediti muzički žiri i televoting. 

Da li Amerika može na Evroviziju?

U vezi učestvovanja Amerike na „Pesmi Evrovizije”, Jon Ola Sand, doskorašnji supervizor evropskog takmičenja, rekao je da to zavisi samo od toga kako će se pokazati američko takmičenje, jer po pravilu takmičenja stoji da, pored članova Evropske radiodifuzne unije, na takmičenju, uz posebnu pozivnicu, mogu učestvovati i pridruženi članovi ove organizacije, a tri američke televizije to jesu. Na ovaj način se Australija takmiči na „Pesmi Evrovizije”.

Piše: Sandra Stanojević

Izvor: RTS & Vikepedija

Foto: NBC

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.