Pića koja konobari nikad ne naručuju i zbog čega

Svaki posao sa sobom nosi male tajne zanata. Što ste stručniji, bolje znate šta u vašem poslu i nije tako bajno. Stefan, konobar sa višegodišnjim iskustvom, otkriva za Student šta svaki konobar/šanker nikada neće poručiti u kafiću.

Pića koja konobari nikad ne naručuju i zbog čega

KAFA SA MLEKOM

Iako omiljena poslastica, posebno studenata, konobar sebi neće poručiti kafu sa mlekom jer se uglavnom to isto mleko podgreva 4-5 puta.

CEĐENI SOKOVI

Vreo letnji dan, ceđeni citrus zvuči kao idealno rešenje, ali razmislite: zašto konobari ne naračuju ceđene sokove? Pretežno se voće iscedi ujutru, a onda tako stoji ceo dan. Voće se vrlo često ne čisti, a nekada ni sam sokovnik. 

SMUTIJI

Kao i kod ceđenih sokova, aparat za smutije se ne čisti tako često. Ako je baš različita boja poručenog smutija, onda se aparat malo provuče kroz vodu, inače ne. Osim aparata, oko smutija šanker ima više posla.

PLAZMA ŠEJK

Na početku radnog vremena kafića, napravi se veća količina plazma šejka, koji tako stoji ceo dan. S obzirom na to da se koristi mleko i slatka pavlaka, plazma šejk nije baš najsvežiji izbor.

KOKTELI

Smanjenje samog sadržaja koktela i količine alkoholnih pića u njemu dodavanjem veće količine leda doprinosi tome da piće izgubi svoj pravi ukus. Svaki konobar ili šanker za sebe želi ono najkvalitetnije, tako da ukoliko sami ne naprave sebi koktel, neće ga sigurno ni poručiti.

TOČENO PIVO

Neočekivan ili pak očekivan izbor pića koje konobari nikada ne poručuju? Zašto baš točeno pivo, kada je to najbolji način da se opustimo posle napornog dana? Bure iz kojeg se pivo toči može da stoji više dana, te tako pivo gubi na svojoj svežini i ukusu.

Od Stefana smo naučili i da svaki pravi konobar/šanker svoje piće poručeno u kafiću pije isključivo flaširano, ali i iz flaše. Konobari zaobilaze da piju iz čaša. Jedno je sigurno, a to je da vam niko neće pljunuti u piće, šta god poručili.

Piše: Zorka Mijajlović

Foto: Unsplash

ZANIMLJIVOSTI – Pića koja konobari nikad ne naručuju i zbog čega

Leave a Reply

Your email address will not be published.