Ispiti + stres = višak kilograma?

Ispitni rokovi i sve veći broj obaveza i prepreka. Uz sve to, zima – vreme kada se najmanje izlazi i većina ljudi upada u neku vrstu stanja hibernacije iz kog će izaći nakon prvog prolećnog sunca. Šta sve to donosi? Odgovor je stres i par kilograma viška. Bolje pitanje jeste kako se uspešno izboriti sa ovim problemima, ako ih možemo tako nazvati.

Sasvim je u redu ugojiti se u bilo kom periodu godine, bez obzira da li je uzrok stres usled fakulteta ili ne. Najvažnije je prvo to objasniti. Međutim, u ovom trenutku bitno je predočiti kako da se gojenje smanji na minimum u periodu kada je to maksimalno.

Hodajte kad god možete

Bez obzira na kišu ili sneg, pokušajte hodati makar do prodavnice koja je samo par desetina metara dalje od one najbliže. Pešačite jednu stanicu. Tih 5 minuta više je opet bolje nego da niste uopšte bili aktivni.

Nemojte koristiti lift (osim kad je baš potrebno)

Možda će u početku biti naporno, ali se promene vrlo brzo mogu uočiti. Navika se relativno brzo stiče – recimo da ćete kroz mesec dana već zaboraviti da imate lift u zgradi.

Jedite normalno, ali umereno

Dijeta u periodu kada se najviše uči? Ma nema šanse. Sada pogotovo ne treba izbaciti iz ishrane proteine i ugljene hidrate. Mozgu je sve potrebno da bi normalno funkcionisao po 6 ili 7 sati dnevno. Nemojte preterivati, jedite kod kuće ili u menzi i izbegavajte brzu, gotovu hranu.

Ne izlazite iz kuće gladni i sa mnogo novca, tada ćete sve svoje odluke prekršiti.

Što više „zimske” hrane

Celer, šargarepa, cvekla, krompir, spanać, blitva, prokelj ili kelj. Jeftino i pristupačno povrće koje će vam pre svega dati sve ono što je potrebno mozgu za neprestano učenje. Što više supa (makar iz kesice) i čorbi, mesa i salata.

Recimo, brza a jeftina večera bi mogla da bude pasta sa povrćem. Nije potrebno praviti recept, samo dodajte šta imate kod kuće ili šta bi vam bilo najukusnije. Youtube nam je za ovakve situacije najbolja opcija.

Piše: Anika Bečki

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.