Državni fakulteti i dalje na vodećem mestu kada je u pitanju izbor studenata

Republički zavod za statistiku objavio je, polovinom 2021. godine, podatke o broju upisanih studenata u školskoj 2020/21. Prema tim podacima, na svim visokoškolskim ustanovama i na svim nivoima studija u Republici Srbiji upisano je 241 605 studenata, od toga, njih preko 85% se opredelilo za neki od državnih fakulteta.

Državni fakulteti i dalje na vodećem mestu kada je u pitanju izbor studenata 

Najveći procenat studenata upisao je državne univerzitete, čak 86,2%, a za privatne univerzitete se odlučilo 13,8% studenata. Od državnih univerziteta na prvom mestu se našao Beogradski univerzitet sa 94 439 studenata, dok je kod privatnih to mesto zauzeo Univerzitet ,,Singidunum”.

S druge strane, kada je način finansiranja u pitanju, 42,2% studenata finansira se iz budžeta, dok je  57,8% na samofinansiranju, a kada je reč o tome da li se za fakultet više odlučuju devojke ili mladići, od ukupnog broja upisanih više je studenata ženskog pola – 57,4%, dok je 42,6% upisanih muškog pola.

Kada su u pitanju brucoši, taj broj iznosi 48 043 studenata, što je, ipak, neznatno veći broj u odnosu na prošlu godinu.

U rezultatima Republičkog zavoda za statistiku nalaze se i podaci o državama iz kojih studenti dolaze. Određen broj studenata dolazi iz udaljenih zemalja kao što su: Libija, Kina, Avganistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je najviše studenata iz susednih zemalja pre svega iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Republički zavod za statistiku godišnje izdaje podatke o visokom obrazovanju na osnovu individualnih upitnika.

Piše: Almedina Islamagić

Izvor: https://www.stat.gov.rs/sr-latn/oblasti/obrazovanje/visoko-obrazovanje/

Studenti – Državni fakulteti

Leave a Reply

Your email address will not be published.