U poslednjih par godina važi mišljenje da mlade generacije, pre svega studenti, manje čitaju knjige u odnosu na mlade u 90-im godinama. Zašto je situacija ovakva i da li je ova pretpostavka uopšte tačna?

Kao jedno od objašnjenja zašto mladi manje čitaju u ovom veku bi mogle biti društvene mreže. U 2021. godini prosečno vreme koje ljudi provode na Instagramu je oko pola sata. Međutim, kod mladih je obično to vreme dosta duže.

U periodu studiranja se obično čita manje knjiga „za svoju dušu”, a više knjiga za ocenu. To je donekle i logično zbog manjka slobodnog vremena u toku kog mladi radije provode vreme sa kolegama, na društvenim mrežama ili radeći nešto drugo. Dakle, drugi izgovor koji mladi koriste, bio bi manjak vremena za čitanje.

S.P, student druge godine Univerziteta u Beogradu za Student kaže: „Čitala sam knjige aktivno pre godinu dana, sada se ne sećam kada sam knjigu uzela u ruke. Kada sam čitala, uglavnom su to bili romani“.

Šta je zapravo tačno?

Po istraživanju američkog sajta Barnes & Noble iz 2016. godine, mladi i te kako čitaju. Čak 65% studenata čita i do 5 sati nedeljno! Što se žanrova tiče, po ovom istraživanju studenti radije čitaju fantaziju i naučnu fantastiku, a ređe biografije i autobiografije.

Naravno da uvek postoje izuzeci i oni koji najradije čitaju knjige. Tačno je da je manji procenat mladih koji čitaju u odnosu na mlade ranije. Međutim, to ne znači da ih nema. Dosta mladih bira da čita iz razonode, čak i kada studiraju.

„Knjige aktivno čitam od detinjstva i trudim se da uvek imam nešto pri ruci. Uglavnom čitam fikciju ili psihološke romane“, kaže za Student A.A, student Univerziteta u Beogradu.

Što se tiče samih knjiga, zabeleženo je da mladi još uvek preferiraju štampana izdanja. Svega 22% studenata radije čita knjige preko sajtova sa onlajn izdanjima.

Piše: Anika Bečki

Izvor: https://partnerships.bncollege.com

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.