Kako bolje zatvoriti 2021. godinu, nego činjenicom da je Srbija postala prva zemlja u ovom delu Evrope koja je dobila svoju štampanu kuću “ProtoDom”. 


U Evropi i svetu 3D štampana kuća je svakodnevica, ali da li će tako biti i u Srbiji? 


“ProtoDom” napravila su dva čoveka i jedna mašina za manje od 24 časa, tačnije za 21 sat i 15 minuta. Premijera “ProtoDoma” dogodila se u Naučno-tehnološkom parku Čačak.
NTP Čačak i proizvođač Natura Eco ističu da je kuća spremna za život. Napravljena je od betona i pruža apsolutnu sigurnost. Testiranja rađena u saradnji sa
Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu pokazala su da je otporna na vetrove, zemljotrese i druge nepogode. 

„Važna prednost ovakve tehnologije je i brzina gradnje, jer svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano – ugradnja cevi, instalacija, stolarije, pa nema gubljenja vremena. Količina otpada je ravna nuli jer se unapred zna tačna količina materijala, a veća je i sigurnost radnika na gradilištu“, izjavio je na svečanom predstavljanju prve 3D štampane kuće generalni direktor Natura Eco Nikola Rakić.

Da je „ProtoDom“ poseban dokazuje nam činjenica da je u izgradnji kuće korišćena inovativna tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji. 

Ovakvom izgradnjom kuća smanjuju se troškovi investitora, ali još važnije i povrede na gradilištima širom sveta. 

Sigurno ste se do sada zapitali koja je prednost ovakve kuće. Svakako, na prvom mestu nalaze se kvalitet i čvrstina materijala u odnosu na tradiocionalni tip izgradnje, potom brzina gradnje jer svi radovi na 3D kućama teku simultano (ugradnja cevi, instalacija, stolarije), pa nema gubljenja vremena.

3D štampana kuća
3D štampana kuća

Piše: Lazar Smilić
Izvor: N1/Telegraf biznis – 3D štampana kuća

Foto: Promo

Studenti – Nauka

Leave a Reply

Your email address will not be published.