Da li je neki od ispitnih rokova bar približno stresan kao oktobar 2? Odgovor: Ne, nije ni blizu. Čuveni vanredni rok, oktobar 2, je najviše priželjkivan, iščekivan, i rok čijem se odobrenju studenti najviše mole.

Nakon neuspešnog septembra, svi studenti nestrpljivo čekaju obaveštenje koje najčešće glasi: „Na zahtev studenata, vanredni rok – oktobar 2, je odobren ili … neodobren. ”

Magazin Student ti u nastavku deli neke od saveta kako da uspešno prođeš u oktobru2.

Ostavi stres po strani

Kako je oktobar2 poslednja šansa u studentskoj godini da završimo započeto, i kako nam budžet ili upis u narednu godinu upravo zavisi od ovog vanrednog roka, teško je pronaći način kako biti smiren. Potrudi se da izbegneš stres, kako bi izbegao i tremu na ispitu.

Organizuj se na vreme

Ako su ostali rokovi bili manje uspešni, nek ne bude i oktobra2. Počni na vreme da učiš ili obnavljaš gradivo. Pokušaj da ne obraćaš pažnju na stvari koje te odvlače od učenja.

Nemoj biti pesimista

Nemoj još u startu govoriti sebi da nećeš položiti ispit,  da ćeš “ispustiti” budžet ili pasti godinu. Vodi se pozitivnim mislima i kaži sebi : ,,Ma položiću još taj jedan ispit. Mogu ja to! ”.

Znam da znam

Nesigurnost je neprijatelj tvom znanju. Ako si sve naučio i obnovio, gradivo je već negde sačuvano u tvojoj glavi. Budi siguran u sebe! Ne vodi se rečenicom  Scio me nihil scire.

A šta kažu studenti Beogradskog univerziteta? Koliko su puta došli u situaciju da im budžet, završetak studija ili prelazak u narednu godinu zavise upravo od potencijalnog oktobra 2?

,,Do sada sam samo jednom zavisio od vanrednog roka i nadam se da se to više nikada neće ponoviti. Bilo je stresno i naporno jer je cela sledeća godina zavisila od jednog ispita i od nekoliko espb bodova. Ti dani, do dolaska termina za ispit, su prolazili kao večnost.”, objašnjava student D.M.

Kada bismo imali i osam ispitnih rokova uvek bi nam falio i taj deveti, a devetom deseti jer ispitnih rokova nikad dovoljno.

,,Došla sam u situaciju da mi je trebao taj čuveni oktobar2. Tada mi je jako značilo da se odobri taj dodatni rok i predložila bih da uvek postoji oktobar2 jer svakom studentu znači što više šansi i nekako se osećamo slobodnije kada ima više rokova.”, za magazin nam daje odgovor studentkinja I.Đ.

Piše: Miljana Pantelić

FOTO: unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.