Tri zlatna pravila cimerskog života

Posle izbora fakulteta, najvažniji izbor je cimer. Nekome je cimer najbolji drug, dok je najviše onih koji sa strahom iščekuju sa kim će deliti sobu studentskog doma.

Ako se odlučite za cimerski život, sledite tri zlatna pravila. Budi cimer za primer!

1.         Poštujte svog cimera, ali zahtevajte da i cimer poštuje vas

Niste dužni da menjate svoj način života, niti svoje navike u potpunosti, ali ne očekujte ni da ih drugi menjaju zarad vas. Poštujte cimerov način života kako bi i on cenio vaš. I da, zaobiđite uvredljivost, bar u prvih mesec dana.

2.         Raspodelite obaveze i odgovornosti

Interesantno je da upravo ovde nastaju prve svađe, zato je veoma važno da na vreme postavite pravila, raspodelite obaveze i zajedno brinete o održavanju i čišćenju vašeg prostora. Na vreme plaćajte troškove, jer ma koliko se dobro slagali i poznavali uvek može doći do sukoba oko troškova. Ako ste vi odgovorni ne mora da znači da je i cimer odgovoran.

3.         Budite komunikativni i otvoreni od prvog dana

Predstavite sebe i svoje navike. Sve što vas interesuje pitajte, ne oklevajte. Da li si pedantan ili se kloniš metle? Ranoraniac ili spavalica? Pušač ili ne? Smeta li ti muzika ili prija tišina? Tako ćete zadobiti poverenje kod cimera, ali ćete ga još bolje i upoznti.

Ako se još kolebate da li živeti sa cimerom ili ne, pročitajte koje su to prednosti cimerskog života:

  • Bojite se samostalnog života i  prija vam društvo?

Ako se pribojavate da stanujete sami tokom studija, cimerski život je pravo rešenje za vas. Cimer vam može biti uteha nakon neuspešnog ispita, tu je da vas nasmeje nakon napornog dana na fakultetu, a može vam biti i oslonac kada se iz provoda vratite malo pripiti.

  • Odlučili ste se za iznajmljivanje stana, a troškovi stanovanja prevazilaze vaš budžet?

Za one koji žele da smanje troškove stanovanja cimer im je svakako dobrodošao. Što više cimera, to manji troškovi. Međutim, imajte i na umu da pet cimera nije isto što i jedan.

  • Birate studentski dom i „nepoznatog“ cimera?

Iskustva su pokazala da cimeri bolje uspostave kontakt, a da se ranije nisu poznavali. Ako ste spremni da delite mali prostor i upoznate studente iz raznih krajeva sveta, ovo je pravi izbor.   

Magazin Student je za vas sastavio 10 saveta za cimerski zivot.

Piše: Miljana Pantelić

Foto izvor: Unsplesh.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.