Osećaš nervozu na online predavanjima? Imamo rešenje!

Već neko vreme smo zarobljeni u kandžama online nastave i još uvek pokušavamo da joj se prilagodimo. Normalno je da osećaš strah kada je potrebno da upališ kameru i mikrofon. Posebno kada profesor prozove tvoje ime.

Verovao ili ne, mnogi imaju isti problem. Zajedno ćemo naučiti kako da kanališemo i usmerimo taj neprijatni osećaj anskioznosti tokom online predavanja.

Šta je socijalna anksioznost?

Socijalna fobija (socijalni anksiozni poremećaj) predstavlja intenzivni strah od različitih društvenih situacija. Naročito situacije koje nisu poznate ili u kojima osećate da ćete biti posmatrani ili vrednovani od strane drugih. Ovakve društvene situacije mogu izazvati toliki strah da se anksioznost javlja čak i kada o njima samo razmišljate.

Koji su to načini da ublažiš svoju socijalnu anksioznost tokom online predavanja?

Dobro se pripremi za čas

Raspitaj se koja je tema o kojoj će se govoriti na času, isprati do koje lekcije ste stigli u knjizi i šta je dalji nastavak gradiva. Iščitaj predstojeće gradivo i pripremi se za čas. Lakše ćeš se osećati kada znaš da te profesor neće zateći sa pitanjem, već ćeš uvek biti spreman da daš tačan odgovor.

Počni da obraćaš pažnju

Ućutkaj nemirne misli koje ti unose nervozu tako što ćeš početi da obraćaš pažnju na online predavanju. Zaboravi na sve što te muči u toku  predavanja i svoj fokus prebaci na profesora, kao i na temu o kojoj se govori. Kada si uključen u dešavanje, manje dopuštaš mislima da ti beže, a i ne osećaš se toliko izolovano i uplašeno.

Zaboravi na čekanje

Strah te je da se sam javiš kako bi odgovorio na pitanja, radije čekaš da te neko prozove. Zaboravi na čekanje! Čekanje ti samo izaziva još veću nervozu i strah postepeno raste. Izađi iz zone komfora jer u njoj ne možeš napredovati. Kada na taj način pobediš sam sebe, osvojio si jednu od najvrednijih nagrada – sopstveni rast.

Kaži – ,,Nervozan sam.’’

Jedan od najboljih antidota za anksioznost zbog javnog nastupa je jednostavno prepoznavanje svog osećaja. U mnogim situacijama je potpuno prihvatljivo započeti svoj govor kroz smeh i komentar poput – ,,Oprostite mi ako nešto pogrešim, postajem pomalo nervozan kada govorim u javnosti.’’

Na ovan način nećeš osećati toliki pritisak, a ostali će imati više razumevanja nego što misliš.

Takmiči se sam sa sobom

Pripremi se da budeš aktivan na času, razmisli o lekciji, a možeš i pripremiti pitanja za profesora i kolege. Prati koliko puta govoriš i daj sebi bodove! Kada skupiš određeni broj bodova, počasti se nekim slatkišem. Postavi cilj da svaki čas skupiš bar po bod više od prethodnog. Neka to bude igra!

Piše: Sofija Vujošević
Izvor: https://theconversation.com/

FOTO: Unsplash

Kako da na prirodan način smanjiš depresiju i anksioznost

Leave a Reply

Your email address will not be published.