10 saveta za cimerski život

Studenti koji ne studiraju u svom gradu najčešće su smešteni u studentskim domovima ili dele stan sa nekim.  Cimerski život može biti jako uzbudljiv i lep ali ukoliko ne sledite ovih 10 saveta sve se može pretvoriti u horor.

#1 „Sredi za sobom“

Uvek vodi računa da svoje sitnice držiš uredno u svom kutku. Bilo da si ugostio/la nekoliko prijatelja ili da si mrtav umoran/a došao/la sa faksa jeo/la i raskomotio/la se uvek pospremi stvari i posuđe sa stola.

#2 Prljavi sudovi i dlake

Nikada svoje prljave sudove ne ostavljaj nekom drugom.  Mrziš kad ti drugi ostavljaju punu sudoperu, stoga ono što ne želiš sebi ne radi ni cimeru.   Kada ih je malo pranje sudova i ne oduzima toliko vremena. Poseban savet za sve one sa dugom kosom: obavezno vodite računa o opadnju kose, niko ne voli smotuljak dlaka u kupatilu, tepisima ili još gore u kuhinji.

#3 Delite kućne poslove

Odredite jedan dan u nedelji kada ste slobodni i zajedno pospremite stan. Možete i podeliti poslove i da svako svoj zadatak obavi  u toku nedelje kada je slobodan.  Koji god kućni posao da obavljaš nemoj da fušariš i da samo maneš krpom i kažes „čisto je“. Cimer sve vidi nekad će i prećutati a nekada baš to bude okidač za svađu.

#4 Redovno plaćaj račune

Ovo je posebna stavka za one koji iznajmljuju stan sa cimerom. Uvek na vreme plaćaj svoj deo kirije, računa za internet , vodu, struju… Čist račun, duga ljubav.

#5 Tvoj telefon ne budi samo tebe

Niko ne voli da ustaje rano, ali svi mrze kada ih budi tuđi alarm. Potrudi se da izbacis „snooze“ naviku i koliko god da se teško budiš odmah ustani i ugasi alarm. Takođe,  telefonski razgovori do kasno i konstantno zujanje telefona kada se dopisujes može biti iritantno. Savet plus: izašla je nova pesma tvog omiljenog izvođača i ceo dan silujes „repeat“ dugme. Sve okej, samo stavi slušalice.

#6 Privatnost i „privata svojina“

Poštuj privatnost cimera i uvek pokucaj kad ulaziš u tuđu sobu.  Svakome se može desiti da ima loš dan. Ukoliko primetiš da je neko neraslopožen budi učtiv/a i pitaj možeš li ikako pomoći ali nikda nemoj ispitivati cimera tako izgleda da guraš nos u tuđe stvari. Jeste cimeri, ali ne morate biti najbolji prijatelji i poštuj ako neko želi svoju privatnost da zadrži za sebe. Nikada ne uzimaj tuđe stvari ili hranu bez pitanja.

#7 Posete

Za vreme faksa druženje je neizostavno. Bilo da učis u društvu ili jednostavno gotiviš kućnu bleju, gledaj da ne okupljaš veliku ekipu dok tvoj cimer u drugoj sobi sprema važnu predispitnu obavezu ili ispit. Kada pozoveš društvo trudi se da neuznemirvate druge.  Najčešći problemi nastaju kada se povrmene posete momka/devojke nekog od cimera pretvore u doseljvanje jos jede osobe. Možda će se i drugi složiti jer će tako umanjti troškove stanarine ali ukoliko to smeta ostalima izbegavaj takvu situaciju.

#8 Štedite

Kućna hemija je prilično izdašna a i zaista nema potrebe da svako ima svoj deterdzent za sudve. Možete se dogvoriti da svakog meseca neko drugi kupuje kućnu hemiju; po sistemu jednom ti jednom ja ili jednostavno možete otići zajedno u nabavku kućne hemije i podeliti račun.

#9 Budi pažljiv/a

Potrudi se da ostaviš neku lepu poruku podrške kada znaš da cimer ima neki važan ispit. Ako se neko razboli budi tu da odeš do apoteke ili skuvaš čaj. Ne zaboravljaj da zaključaš stan/sobu, niko ne voli da su mu stvari na izvo’lte.

#10 Smarače niko ne voli

Trudi se da uvek budeš prijatan/a prema cimeru i gostima koje on dovodi. Nemojte satlno pridikovati  i poturdite se da neke sitnice pokušate da istolerišete.

Danica Vasović

FOTO: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.