Javna rasprava o Beogradskom sajmu i Generalštabu: Evo kada i gde

Podkast „Sfera” organizuje javnu raspravu o najavljenom rušenju zgrade Generalštaba i kompleksa Beogradskog sajma u utorak 23. aprila, od 18 do 21h, u svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu.

U poslednjih nekoliko meseci, u medijima su potvrđeni navodi o najavljenom rušenju stare zgrade Generalštaba u ulici Kneza Miloša, koja je delimično srušena tokom bombardovanja Beograda 1999. i kompleksa Beogradskog sajma, koja je zvanično prepoznata kao „spomenik kulture”.

Najava tribine

Podkast „Sfera”, platforma za dijalog o arhitekturi, ovim povodom organizuje javnu tribinu na kojoj će se raspravljati o ovim odlukama. Tribina će se održati 23. aprila, od 18 do 21h, u svečanoj sali zgrade Tehničkih fakulteta u Beogradu, a učestvovaće i Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS), Akademija arhitekture Srbije (AAS) i Udruženje arhitekata Srbije (UAS). 

Važnost tribine

Zgrada Generalštaba, na čijem mestu je najavljena izgradnja luksuznog hotela, od 2005. godine prepoznata je kao kulturno dobro. Izgrađena je prema projektu čuvenog srpskog arhitekte Nikole Dobrovića i jedna je od 5 preostalih monumentalnih zdanja iz perioda kasne moderne u Beogradu. Iako je delimično srušena tokom NATO bombardovanja 1999, stručnjaci se slažu da je ovu građevinu neophodno očuvati kao jedan od simbola ne samo arhitekture, već i istrajnosti Beograda. 

Kompleks Beogradskog sajma, čiji plac je prodat preduzeću „Beograd na vodi”, bio bi delimično srušen i na njegovom mestu bi bio izgrađen novi stambeni kompleks.

Piše: Sofija Savić

Izvori:  Danas | Direktno | Beogradsko nasleđe | Gradnja

Foto: Arhitektonski fakultet


DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.