Dan planete Zemlje: Smanjenje proizvodnje sve plastike za 60% do 2040. godine

Dan planete Zemlje obeležava se i ovog 22. aprila, pod sloganom Planeta protiv plastike. Organizacija „Earth Day” („Dan planete Zemlje”) nastavlja u nastojanjima da se plastika ukine zarad opšteg dobra svih stanovnika Zemlje, zahtevajući smanjenje proizvodnje sve plastike za 60% do 2040. godine.

Dan planete Zemlje 2024.

Ove godine organizacija EarthDay naglašava da je posebno fokusirana na zaštitu zdravlja i smanjenje upotrebe plastike kojoj smo svi izloženi, a pogotovo tek rođene bebe. Cilj kome je organizacija od ove godine posebno posvećena je smanjenje proizvodnje sve plastike za 60% do 2040. godine.

Šta pokazuje statistika?

Kako navodi statistika, na godišnjem nivou se proizvede 380 miliona tona plastike od koje je polovina za jednokratnu upotrebu, dok je u poslednjih 10 godina proizvedeno više plastike nego tokom celog prethodnog veka. Plastika se razgrađuje u mikroplastiku i nanoplastiku koje oslobađaju štetne hemikalije prisutne u hrani, piću i vazduhu. Ove čestice prečnika od po 5 mm su toliko sitne da s lakoćom dospevaju u krvotok i organe, ostavljajući za sobom nepovoljne posledice po zdravlje čoveka, ali i svih drugih bića na planeti, budući da su svi izloženi posledicama zagađenja.

Tradicija od 70-ih godina 20. veka

Prvi Dan planete Zemlje bio je u aprilu 1970. godine. Tada naprosto nije bilo zakonskih ili regulatornih mehanizama za zaštitu životne sredine, a posledice zagađenja su postajale uočljivije nego ikada do tada.

U proleće 1970. američki senator Gejlord Nelson je osnovao Dan planete Zemlje kao poziv javnosti da se pitanje zaštite životne sredine ozbiljno shvati i pravno reguliše. Dvadeset miliona Amerikanaca je demonstriralo u različitim gradovima SAD i Nelsonov pokret je uspeo.

Decembra iste godine Kongres je ovlastio stvaranje agencije posvećene pitanjima životne sredine – Američku agenciju za zaštitu životne sredine.

Za više informacija o ovogodišnjem projektu pogledajte https://www.un.org/en/observances/earth-day

Piše: Petra Vidaković Cvetković

Izvori: EarthDay.org | EPA | Krug Zdravlja | United Nations

Foto: pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published.