Aktivizam nagrađen: Staša Cvetković nova delegatkinja Arhitektonskog fakulteta u  SPUB-u

Na izborima za novog predstavnika Arhitektonskog fakulteta u SPUB-u, koji su održani u ponedeljak, pobedu je odnela Staša Cvetković.

Studenti Arhitektonskog fakulteta su u ponedeljak  svog delegata za Parlament Univerziteta birali između dve kandidatkinje —  Staše Cvetković i Tare Minić. Izborni proces je protekao uglavnom mirno, a pobedu je odnela Staša Cvetković, čiju je kandidaturu javno podržala i pređašnja delegatkinja ovog fakulteta Danijela Pantić.

Staša se, pored studiranja, već duže vreme bavi aktivizmom i svojim angažovanjem se istakla kao deo grupe Studenti protiv nasilja, a kasnije i Borba. Kako i sama kaže, upravo ju je ovo iskustvo nagnalo da se kandiduje za SPUB.

„Kao neko ko aktivno učestvuje u protestima i svim društvenim dešavanjima, dosta puta sam i svedočila opstrukciji rada Parlamenta i rušenju položaja njegovih članova“, izjavila je Cvetković za Student.

Ona ističe da je još pre izbora imala prilike da se upozna sa radom Parlamenta, kao i da je upoznata sa ciljevima za koje se njena prethodnica na ovoj poziciji zalagala.

„Danijela Pantić je imala fenomenalnu ideju da se zalaže za veći broj nacionalnih stipendija za nadarene studente, koji je smanjen sa 340 na 180, pa zatim na 170. To je jednostavno nečuveno i to mora da se izmeni“ – navodi Cvetković.

Pantić potvrđuje ove navode i dodaje da se, nažalost, po tom pitanju ništa nije promenilo od kako je ona dobila mandat u oktobru 2022.

„Kako su kolege koje su na višoj poziciji bile zauzete ostalim dešavanjima, pretpostavljam da nisu uspele da se posvete ovom pitanju prethodne dve godine, ali da će se ovo pitanje rešiti u korist studenata u narednom periodu“ – rekla je Pantićeva.

Izazovi pred starim/novim delegatima

Cvetković, čiji mandat počinje u oktobru 2024, kaže da poznaje neke od već izabranih članova novog saziva SPUB-a i nada se da će im se vizije i ciljevi za naredne dve godine poklopiti. Sa druge strane, Pantić otkriva da tokom njenog mandata to nije često bio slučaj, ali se nada da će se ubuduće ovakvo stanje promeniti.

„Nadam se održavanju više sednica uživo, sa mogućnošću diskusije, kako se veoma veliki broj sednica održavao isključivo putem mejla. Bitno je prisetiti se da se u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu vodi reč o svim studentima Univerziteta u Beogradu, dok mi se čini da dosta kolega ipak zastupa isključivo  lične interese“ – zaključuje Pantić.

Piše: Sofija Savić

FOTO: Privatna arhiva

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.