Srpski „Amber Alert” po prvi put aktiviran – nestala dvogodišnja devojčica

Srpski „Amber Alert” pod nazivom „Pronađi me” aktiviran je po prvi put 26. marta nakon nestanka dvogodišnje Danke Ilić u okolini Bora.

Kako prepoznati devojčicu?

Devojčica je oko 13:45h nestala u šumovitom borskom naselju Banjsko polje. Visoka je oko 85cm, ima braon oči i smeđu kosu koja je u trenutku nestanka bila vezana. Na sebi je nosila maslinastu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike.

U potragu uključeni i građani

Policija, vatrogasci, pripadnici Gorske službe spasavanja i žandarmerije, kao i mnogobrojni građani i dalje su na terenu u potrazi za devojčicom. Dronovi sa kamerama, helikopteri i psi-tragači takođe su angažovani.

Sistem „Pronađi me”

Sistem „Pronađi me” zvanično je pokrenut 25. oktobra prošle godine, a prvi put je aktiviran povodom slučaja nestale Danke. Srpski „Ambert Alert” građane automatski obaveštava o nestanku deteta i osnovnim podacima putem SMS poruke, prekida radio i televizijskog programa, na auto-putevima, aerodromima i stanicama prevoznih sredstava.

Određen broj građana još uvek nije primio poruku vezanu za izgubljenu dvogodišnjakinju. Nepravilnost se objašnjava tehničkim problemom, budući da samo 50 000 poruka može stići u minuti. SMS informacije će svima biti dostavljene, ali sa zakašnjenjem.

Kome prijaviti?

Apeluje se da svako ko ima bilo kakvo saznanje o nestaloj devojčici pozove broj telefona +381652816041 ili se obrati policiji.

Piše: Elena Gligorijević

Foto: MUP

Izvori: Danas | N1

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.